BAJDENOVA KANDIDATKINJA

Američki Senat glasao imenovanje Ejmi Gutman za ambasadoricu u Njemačkoj

Glasanje je bilo uglavnom po stranačkoj liniji, a skoro svaki republikanac joj se protivio

Ejmi Gutman. Agencije

N. Aj.

8.2.2022

Američki Senat je u utorak potvrdio kandidaturu kandidatkinje predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) za ambasadoricu u Njemačkoj, Ejmi Gutman (Amy Gutmann).

Glasanje je bilo uglavnom po stranačkoj liniji, a skoro svaki republikanac joj se protivio.

Gutman, predsjednica Univerziteta u Pensilvaniji, preuzima funkciju u Berlinu dok se Sjedinjene Države i Njemačka bore s prijetnjom ruske invazije na Ukrajinu, piše Reuters.

Neki od republikanaca koji su glasali protiv njene nominacije prisustvovali su u ponedjeljak večeri s novim njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz).

Bajden i Šolc naglasili su jedinstvo tokom Šolcove posjete Vašingtonu u ponedeljak dok se Zapad okuplja da spriječi rat u Evropi.

Neki republikanci su se usprotivili Gutmanovoj nominaciji jer je univerzitet imenovao Bajdena na mjesto profesora nakon što je osam godina služio kao potpredsjednik SAD-a. Optužili su Gutmanovo imenovanje kao "quid pro quo".

Bijela kuća je to odbacila, rekavši da je Gutman, koja je stručnjak za političku filozofiju, izuzetno kvalifikovana.

Drugi su ispitivali Gutman zbog donacija donatora iz Kine univerzitetu. Ona je odgovorila da manje od 1 posto donacija škole dolazi od donatora iz Kine i da ne prihvata sredstva koja bi mogla ugroziti njene vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.