POTVRDILA BIJELA KUĆA

Bajden i Zelenski završili telefonski razgovor: SAD će odgovoriti brzo i odlučno na svaku dalju rusku agresiju na Ukrajinu

Dvojica lidera su se složila oko važnosti nastavka vođenja diplomatije i odvraćanja kao odgovora na rusko vojno jačanje na granicama Ukrajine

Džo Bajden i Volodimir Zelenski. Avaz

H. J. I.

13.2.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obavili su večeras novi telefonski razgovor tokom kojeg su razgovarali o aktuelnoj ukrajinskoj krizi.

U nizu diplomatskih aktivnosti brojnih zvaničnika velikih svjetskih sila, američki predsjednik posljednjih nekoliko sedmica obavio je niz razgovora s ruskim, ali i ukrajinskim zvaničnicima.



SAD pružaju punu podršku Ukrajini

Večerašnji razgovor sa Zelenskim, Bajden je iskoristio kako bi još jednom poslao poruku kako Sjedinjene Američke Države pružaju punu podršku Ukrajini u ovim izuzetno teškim trenucima za zemlju.

- Predsjednik Bajden je danas razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Potvrdio je privrženost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine - saopćeno je iz Bijele kuće.

Također, naglašeno je kako je Bajden Zelenskom poslao jasnu poruku da će saveznici reagovati odlučno u slučaju ruske agresije na ovu istočnoevropsku zemlju.

- Predsjednik Bajden je jasno stavio do znanja da će Sjedinjene Američke Države odgovoriti brzo i odlučno, zajedno sa svojim saveznicima, na svaku dalju rusku agresiju na Ukrajinu. Dvojica lidera su se složila oko važnosti nastavka vođenja diplomatije i odvraćanja kao odgovora na rusko vojno jačanje na granicama Ukrajine - poručili su iz Bijele kuće nakon sastanka.


Zelenski još nije izašao sa detaljima

S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još uvijek nije izašao u javnost s detaljima sastanka, te je na zvaničnom Twitter profilu pojasnio kako će javnost o svim bitnim informacijama biti obaviještena uskoro.

- Imao sam dug razgovor s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država. Razgovarali smo o sigurnosti, ekonomiji, rizicima, sankcijama i ruskoj agresiji. Više detalja uskoro - rekao je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.