NAKON SASTANKA

Blinken: SAD ostaju uz narod Ukrajine, Zelenski i Kuleba rade izvanredno

Američki državni sekretar se oglasio na Twitter nalogu nakon današnjeg susreta sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom

Blinken i Kuleba se sastali na granici Ukrajine i Poljske. Twitter

E. T.

5.3.2022

Sjedinjene Američke Države ostaju uz narod Ukrajine, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) na svom Twitter nalogu nakon današnjeg susreta sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom na ukrajinsko-poljskoj granici. 

- Bilo je inspirativno danas se sresti s mojim prijateljem Dmitrom Kulebom na ukrajinsko-poljskoj granici. Vodstvo i hrabrost koju su pokazali on i Volodimir Zelenski su izvanredni, a Sjedinjene Države i svijet će nastaviti stajati uz njih i narod Ukrajine - objavio je Blinken. 


Podsjetimo, ministar Kuleba je nakon sastanka rekao kako očekuje da će se rezultati ovih razgovora početi primjenjivati uskoro, uključujući nove sankcije za Rusiju i više oružja za Ukrajinu.

On je zahvalio SAD-u za pomoć ali je ponovio kako se nada većoj vojnoj pomoći, posebno uspostavi zone neletenja iznad njegove zemlje. Blinkenov odgovor na taj zahtjev je negativan jer bi zračne snage dovele NATO u izravan sukob s Rusijom.

Blinken se danas sastao i sa, kako je objavio "hrabrim ženama koje pomažu u borbi protiv korupcije i jačanju civilnog društva u Ukrajini". 

- One su branitelji ljudskih prava i pozdravljam herojski posao koji obavljaju - napisao je Blinken. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.