JE LI DOŠLO DO DOGOVORA

Borelj: Blizu smo postizanja nuklearnog sporazuma s Iranom

Vjerujemo da, umjesto što se igraju riječima i gube vrijeme, američki zvaničnici trebaju djelovati racionalno i usvojiti odgovarajući pristup ovom problemu , kaže iranski ministar vanjskih poslova

Žozep Borelj. Agencije

Piše: Fena

26.3.2022

Visoki diplomata Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da su Iran i svjetske sile vrlo blizu dogovora o oživljavanju svog nuklearnog sporazuma iz 2015., kojim bi se smanjio nuklearni program Teherana u zamjenu za ukidanje strogih sankcija.

Nuklearni pregovori bili su blizu konačnog dogovora sve dok Rusija nije u posljednjem trenutku postavila zahtjeve Sjedinjenim Američkim Državama, insistirajući da sankcije uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu ne bi trebalo da utiču na njenu trgovinu s Iranom.


Borelj je ovo izjavio u subotu na međunarodnoj konferenciji Doha Foruma.

Enriko Mora (Enrique), koordinator EU za nuklearne pregovore, rekao je u petak da će otputovati u Teheran kako bi se sastao sa glavnim iranskim pregovaračem.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je ove sedmice da se nuklearni sporazum može postići u kratkom roku ako Sjedinjene Američke Države budu pragmatične.

- Vjerujemo da, umjesto što se igraju riječima i gube vrijeme, američki zvaničnici trebaju djelovati racionalno i usvojiti odgovarajući pristup ovom problemu - rekao je on.

Američki zvaničnici su, s druge strane, bili oprezniji u procjeni napora da se oživi sporazum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.