PREGOVORI PREDSJEDNIKA

Tajna misija Abramoviča: Putin preko milijardera prijetio Zelenskom i Ukrajini

Abramovič se u Moskvi sreo s Putinom, a donio mu je rukom pisanu bilješku predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uvjeti za okončanje rata

Roman Abramovič i Vladimir Putin. Agencije

A. Č. / Times

28.3.2022

Prošle srijede privatni avion Hawker 800XP poletio je iz Ataturk u Istanbulu, leteći rutom istočno preko Crnog mora i ulazeći u ruski vazdušni prostor iznad Sočija. 

Ubrzo nakon toga u blizini ruske banje Mineralnije Vodi, isključio je svoj radarski uređaj za praćenje leta. Te je večeri, isti avion poleteo iz Moskve i vratio se u Istanbul. U avionu je bio Roman Abramovič, ruski milijarder i bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelsi koji proteklih nedjelja igra ulogu posrednika između Ukrajine i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Abramovič se u Moskvi sreo s Putinom, a donio mu je rukom pisanu bilješku predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uvjeti za okončanje rata.

Kako otkriva britanski Times, Putin je Abramoviču ljutito rekao da poruči Zelenskom „da će ih razbiti“.

Vrativši se u Istanbul, Abramovič se sastao s Rustemom Umerovom, članom ukrajinskog parlamenta s kojim je razgovarao o sastanku s Putinom.

Roman Abramovič. Agencije

Times saznaje da je Umerov, bivši poslovni čovjek koji govori i turski i ruski, predstavnik Kijeva u pregovorima. Pregovarači su održali niz sastanaka u hotelima s pet zvezdica u Istanbulu, kojima je koordinisao Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika Redžep Tajip Erdogana.

Uprskos Putinovom odgovoru na poruku Zelenskog, kako piše dopisnik Timesa iz Istanbula, postignut je napredak u pregovorima, a razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika trebalo bi da se nastave ove nedjelje.

Abramovič i Umerov također su posjetili Kijev, gdje je ruski milijarder upoznao Vladimira Zelenskog. Abramovič je putovao privatnim avionom koji je leteo preko Varšave. Budući je njegov privatni avion pod sankcijama EU, Abramović leti avionom registrovanim na tursku kompaniju.

Signali ruskih biznismena

Tajni pregovori između Abramoviča i Umerova tekli su paralelno sa sastankom koji je organizirala Turska, između Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova, u Antaliji 10. marta. Ali, na tom sastanku nije postignut nikakav napredak.

Roman Abramovič, motiviran je prije sopstvenim interesom, ali čini se da mu Zelenski vjeruje. Da je to tako, svjedoči izjava Zelenskoga koji je, između ostaloga rekao da su neki ruski preduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njenoj vojsci.

Zelenski je rekao kako je dobio signale nekoliko ruskih biznismena, pa tako i milijardera Romana Abramoviča.

Sankcije EU

- Dobili smo signale od njega i još nekih poduzetnika koji su nam rekli da hoće da pomognu - ispričao je Zelenski i dodao da su neki rekli da su spremni da pomognu u obnovi zemlje nakon rata.

Više od 20 ruskih bogataša je trenutno u Turskoj, u kojoj se državljanstvo može dobiti kupovinom nekretnine od 250.000 dolara. I Abramovič je svoje dvije jahte usidrio u Bodrumu, gdje su ih dočekali ukrajinski pregovarači. Iako su ga sankcionisale Velika Britanija i Evropska unija, Turska to nije učinila.

Abramovičeva jahta. Agencije

Sankcije nisu uvele ni Sjedinjene Američke Države. Naime, Zelenski je zamolio američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe biden) da ne sankcionira Abramoviča jer smatra da bi mogao da posreduje u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Izvori Timesa, navode kako je Abramovič, nakon što je svjedočio posljedicama rata u Kijevu, odlučan da pomogne u okončanju rata.

Inače, Abramovičeva majka Irina rođena je u Ukrajini, a njegova kćerka, Sofija javno se protivila ruskoj invaziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.