UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: U Mariupolju su ubijeni deseci hiljada stanovnika

Od onog što su nekad bili normalni miroljubivi gradovi imamo samo ruševine, poručio je on

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. AGENCIJE

A. O.

11.4.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavlja s obraćanjima parlamentima širom svijeta, a danas je na redu bio parlament Južne Koreje.

Zelenski je u obraćanju Južnokorejcima rekao da je od početka ruske invazije na Ukrajinu u toj zemlji uništeno 938 obrazovnih ustanova i gotovo 300 bolnica. 


Svjesno uništavanje

Dodao je da ruske snage svjesno tenkovima i artiljerijom uništavaju stambene četvrti i gradove.

- Od onog što su nekad bili normalni miroljubivi gradovi imamo samo ruševine. Ne možemo ni prebrojati mrtve - rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider rekao je da timovi hitne pomoći i vatrogasca na sjeveru zemlje nastavljaju raščišćavati ruševine ostale nakon ruskog bombardiranja pa dodao kako je dio te regije i dalje aktivno polje.



Ukrajinski predsjednik se obratio. PRINTSCREEN

Novi napadi

Dodao je da su ruski okupatori poslali hiljade vojnika i brojke vojne opreme u Ukrajinu pa naveo da Rusi pripremaju nove napade.

Govoreći o teškoj situaciji u razorenom Mariupolju, Zelenski je rekao da je grad opkoljen od 1. marta. 

- Konvoji s hranom ne mogu ući u grad. Pokušali su ga uništiti na najokrutnije načine. Pokušali su uništiti sve što je taj grad imao. Mariupolj je uništen. Deseci tisuća stanovnika su umrli, ali Rusi unatoč tome ne prestaju s napadima - rekao je ukrajinski predsjednik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.