INVAZIJA NA UKRAJINU

Peskov: Ruski vojnici nisu upali u Azovstal

Vi ste svjedoci, predsjednik je izdao naređenje o suzdržavaju od napada, poručio je portparol Kremlja

Dmitri Peskov. PROFIMEDIA

A. O. / Reuters

5.5.2022

Kremlj je negirao da su ruski vojnici upali u željezaru Azovstal u ukrajinskom južnom lučkom gradu Mariupolju, u kojoj su ukrajinski borci i civili blokirani, i saopćio je da su humanitarni koridori iz grada otvoreni od danas.

Upitan da li je tvrdnja visokog ukrajinskog zvaničnika da su ruski vojnici upali u teren čeličane tačna, portparol Kremlja Dmitrij Peskov uputio je novinare na prethodno naređenje predsjednika Vladimira Putina da ruski vojnici ne pokušavaju ući u kompleks.

Putin je prikazan na televiziji 21. aprila kako poručuje svom ministru odbrane da je opsada golemog kompleksa takva “da ni muha ne može proći”.

- Vi ste svjedoci, predsjednik je izdao naređenje o suzdržavaju od napada. Nikakvo drugo naređenje nije objavljeno, i humanitarni koridori od danas su funkcionalni - izjavio je Peskov.

Danas je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na produženo primirje kako bi se evakuirali civili, među kojima su žene i djeca, iz bunkera ispod željezare Azovstal, prenosi Reuters.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.