AJMAN AL ZAVAHRI

Specijalna akcija CIA-e: Ubijen drugi čovjek Al Kaide, čeka se Bajdenovo obraćanje

Al-Zavahri je nakon bin Ladenove smrti preuzeo vodstvo nad al-Kaidom, a njegovo je boravište dugo bilo misterij za američke vlasti

Ubijen Ajman al-Zavahri. AGENCIJE

S. S.

2.8.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), iako i dalje pozitivan na koronavirus, obratit će se u noći s ponedjeljka na utorak naciji iz Bijele kuće kako bi sugrađane izvijestio o, kako je saopćeno iz Bijele kuće, "uspješnoj protivterorističkoj operaciji". 

U saopćenju detalja o toj akciji nema, ali američki mediji iz neslužbenih izvora saznaju da je riječ o likvidaciji suosnivača al-Kaide (Qaida) Ajmana al-Zavahrija (Ayman al-Zawahri).

Napad dronom

Kako je obavijestila novinska agencija Associated Press, al-Zavahri je lišen života proteklog vikenda u napadu američkog drona na jedan stambeni objekt na području glavnog grada Afganistana, Kabula.

Specijalnu operaciju je, kako javlja Politico, predvodila CIA, a civilnih žrtava u napadu drona navodno nije bilo. Al-Zavahri je al-Kaidu vodio s Osamom bin Ladenom, a zajedno su nadgledali napad na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra 11. septembra 2001. godine u Njujorku.

Obojica su uspjela pobjeći američkim snagama u Afganistanu krajem 2001., no bin Laden je lociran i likvidiran u akciji američkih snaga u Pakistanu deset godina kasnije.

Drugi i posljednji "emir"

Al-Zavahri je nakon bin Ladenove smrti preuzeo vodstvo nad al-Kaidom, a njegovo je boravište dugo bilo misterij za američke vlasti. Al-Zavahri je bio drugi i posljednji "emir" Egipatskog Islamskog Džihada. 

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih načela".

Bila je to prva poznata američka operacija u Afganistanu otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju prošle godine. "Operacija je bila uspješna i nije uzrokovala civilne žrtve", rekao je izvor novinarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.