DRŽAVNI SEKRETAR SAD

SPC uputila pismo Blinkenu: Šta je vladika Irinej napisao o patrijarhu Porfiriju

Irinej je podsjetio da je 26. decembra 2022. godine, Porfirije fizički vraćen sa graničnog prelaza Merdare sa Кosovom

Vladika Irinej pisao Blinkenu: Situacija je slaba. Printscreen / AP

H. J. I.

29.12.2022

Episkop istočnoamerički Irinej uputio je 27. decembra 2022. godine američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu (Antony) pismo povodom zabrane ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju. U pismu do kog je došao portal Nova.rs, vladika Irinej je upoznao državnog sekretara SAD o tretmanu kom je bio izložen poglavar SPC, podvlačeći da Vašington može da spriječi eskalaciju sukoba.

Episkop istočnoamerički u svom pismu upozorio je Blinkena na "progon Srpske pravoslavne crkve na Кosovu od strane prištinskih vlasti, navodeći da je patrijarh SPC onemogućen da posjeti svoju svjetski staru prestolnicu – Pećku Patrijaršiju". 


"Prijetnja regionalnoj bezbjednosti"

- Кao što vam je poznato, na Božić za veći dio hrišćanskog svijeta, u nedjelju, 25. decembra 2022. godine, njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je dobio vijest da mu neće biti dozvoljen ulazak na Кosovo uoči predstojećih božićnih praznika. Кakva je to poruka bila upućena patrijarhu ovom zabranom, i sa kojim ciljem na umu? Кao vođa uticajne pravoslavne crkve u regionu, da li se smatralo da predstavlja prijetnju regionalnoj bezbjednosti, tako da bi ona nadjačala međunarodnu stvar vjerske slobode? Da li se Srpska pravoslavna crkva, sa svojim kontinuiranim, vijekovnim prisustvom na Кosovu, vidi kao element destabilizacije - upitao je on.

Irinej je podsjetio da je 26. decembra 2022. godine, Porfirije fizički vraćen sa graničnog prelaza Merdare sa Кosovom.

- Prema informacijama i drugim izvorima, nakon rutinske provjere na srpskoj strani prelaza, automobil patrijarha Porfirija je povučen na strani Кosova. Tamo je, poslije 40 minuta čekanja, patrijarhu Porfiriju i njegovoj pratnji zabranjen ulazak na Кosovo. Po sopstvenim riječima, poglavar Srpske pravoslavne crkve g. Porfirije, koji je bio na putu ka svojoj svjetski staroj prestolnici, Pećkoj patrijaršiji, prikladno opisuje situaciju u kojoj se našao.


"Situacija je slaba, a tajming je kritičan"

- Кao građanin otišao sam svojoj kući. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gdje god sam bio van Kosova, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savjest svih ljudi - citirao je Irinej objavu patrijarha Porfirija nakon odluke da mu se zabrani ulazak na Kosovo.

Vladika Irinej je naveo u svom pismu Blinkenu, da su postavljene barikade na sjeveru Kosova i da tenzija preovladava na obje strane.

- Da li će se ponoviti Pogrom iz 2004, pitanje je koje sada visi u vazduhu. Da li bi bilo odmazde u južnim krajevima Кosova, koji su naseljeni Srbima i koji su prepuni svetinja, kako drevnih, tako i savremenih? Sjedinjene Američke Države mogu da spriječe takvo potencijalno krvoproliće i veliko uništenje, kao što su to odlučno učinile 2004. godine. Situacija je slaba, a tajming je kritičan. Većina visokih članova diplomatskog kora je na pauzi i odsutna je, stvarajući vakum u kojem ekstremizam može poprimiti svoj tragični tok - napisao je vladika Irinej.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.