PODRIVANJE MIRA

Sjeverna Koreja završava godinu lansiranjem balističkih projektila

Japanska obalska straža ranije je saopćila da je jedna raketa pala u more

Ispaljene rakete kratkog dometa. Ilustracija

Piše: A. K.

31.12.2022

Sjeverna Koreja je ispalila tri balističke rakete kratkog dometa prema moru istočno od Korejskog poluostrva, saopćila je vojska Južne Koreje.

Ova informacija dolazi pet dana nakon što je Sjeverna Koreja prvi put od 2017. poslala dronove u zračni prostor Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je ove godine lansirala više projektila nego ikada prije. Vašington je rekao da posljednja lansiranja projektila ne predstavljaju neposrednu prijetnju SAD-u ili njihovim saveznicima.


Teška provokacija

Tri balističke rakete kratkog dometa ispaljene su oko 8 sati po lokalnom vremenu, južno od glavnog grada Pjongjanga, saopćio je zajednički načelnik štaba Južne Koreje.

- Lansiranje balističkih projektila Sjeverne Koreje je teška provokacija koja podriva mir i stabilnost na Korejskom poluotoku, kao i međunarodnu zajednicu - dodali su.

Rakete su letjele oko 350 kilometara, navela je južnokorejska vojska. Japanska obalska straža ranije je saopćila da je jedna raketa pala u more.


Pogoršani odnosi

Vojska Južne Koreje se ove sedmice izvinila što nije oborila pet dronova kojima je Sjeverna Koreja preletjela preko njihove zajedničke granice.

Seul je ispalio hice upozorenja i poslao avione i jurišne helikoptere da obore letjelicu, od kojih je jedna doletjela blizu glavnog grada.

Ranije ovog mjeseca, SAD i njihovi azijski saveznici uveli su sankcije trojici visokih sjevernokorejskih zvaničnika povezanih s nedavnim raketnim testovima te zemlje.

Odnosi između Sjeverne i Južne Koreje pogoršali su se otkako je konzervativna vlada južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola preuzela dužnost u maju, obećavajući tvrđi stav prema Pjongjangu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.