SUSRET NEPRIJATELJA

Rusija i Ukrajina razmijenile više od 200 zarobljenika

Urajinske trupe "herojski" izdržavaju rusku ofanzivu u Bahmutu, navodeći da su uspjeli da iscrpe jedinice ruske plaćeničke vojske Wagner

Razmjena zarobljenika. Youtube Screenshot

D. H.

11.4.2023

Rusija i Ukrajina izvršile su veliku razmjenu zarobljenika pri čemu je 106 ruskih ratnih zarobljenika oslobođeno u zamjenu za 100 Ukrajinaca, saopštile su obje strane.

Proces pregovora

U objavi na Telegramu, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak rekao je da su oslobođeni Ukrajinci uključivali branitelje grada Mariupolja i njegove čeličane Azovstal, zarobljene u prvim mjesecima rata.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegovi zarobljenici oslobođeni nakon procesa pregovora.

Rusija i Ukrajina sudjeluju u periodičnim razmjenama zarobljenika od početka rata u februaru 2022., što je rijedak primjer izravnog kontakta između neprijatelja.

Taktika spaljene zemlje

Podsjećamo, ukrajinski general Oleksandr Sirski je u ponedjeljak optužio Rusiju da koristi istu taktiku "spaljene zemlje" koju je koristila u vojnim operacijama kao podršku vladi Sirije protiv pobunjenika na sjeverozapadu te zemlje.

- Zgrade i položaji se uništavaju zračnim napadima i artiljerijskom vatrom. Situacija je teška, ali se može kontrolisati - rekao je on.

Istakao je da ukrajinske trupe "herojski" izdržavaju rusku ofanzivu u Bahmutu, navodeći da su uspjeli da iscrpe jedinice ruske plaćeničke vojske Wagner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.