VATIKAN

Papa Franjo apelovao na zemlje da bolje upravljaju migrantskim valovima

Progoni, ratovi, atmosferski fenomeni i strašno siromaštvo su među najvidljivijim uzrocima prisilnih migracija danas

Papa Franjo. Fena

FENA

11.5.2023

Papa Franjo apelovao je u četvrtak na zemlje da upravljaju migranatskim valovima najbolje što mogu i da prošire kanale za njihovo sigurno i redovno kretanje, dok se Sjedinjene Države bore s naletom novih dolazaka na svoju južnu granicu.

Franjo je dao te izjave u svojoj poruci za godišnji Svjetski dan migranata i izbjeglica Katoličke crkve, čiji je ovogodišnji naziv "Slobodni birati hoćete li migrirati ili ostati".

Pozvao je na "zajedničku posvećenost" upravljanju migracijama, pri čemu političari u zemljama porijekla provode "transparentne, poštene i dalekovide" politike, a bogate zemlje izbjegavaju svaki oblik "ekonomskog kolonijalizma" koji iskorištava prirodne resurse siromašnijih zemalja.

- Progoni, ratovi, atmosferski fenomeni i strašno siromaštvo su među najvidljivijim uzrocima prisilnih migracija danas. Migranti bježe zbog siromaštva, straha ili očaja - navodi Franjo, pozivajući zemlje da rade zajedno na otklanjanju uzroka.

Franjo, koji je obranu migranata i izbjeglica učinio glavnim dijelom svog desetogodišnjeg pontifikata, rekao je da bi cilj međunarodne saradnje trebao biti uspostava prava da se ne bude prisiljen na emigriranje. Nije spomenuo nijednu zemlju.

- Čak i dok radimo na tome da osiguramo da u svakom slučaju migracija bude plod slobodne odluke, pozvani smo da pokažemo maksimalno poštovanje dostojanstva svakog migranta; to podrazumijeva praćenje i upravljanje valovima migracija najbolje što možemo, izgradnju mostova i a ne zidova, šireći kanale za sigurnu i regularnu migraciju - napisao je.

Migranti se gomilaju u Meksiku u blizini raznih dijelova granice sa Sjedinjenim Državama - mnogi od njih nisu sigurni kada ili kako da pređu.

Snimci dronom pokazuju kako se velika masa okuplja na graničnoj ogradi kod El Pasa u Teksasu, preko puta Ciudad Juareza u Meksiku.

Hiljade prelaze prije nego stupi na snagu novi propis koji bi većini onih koji ilegalno pređu put mogao zabraniti traženje azila u Sjedinjenim Državama, preosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.