JASAN STAV

EU poslala poruku Kosovu i Srbiji: Ovo se ne smije ponoviti, djelovat ćemo

Iz EU su naglasili da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova

EU poslala poruku Kosovu i Srbiji. Printscreen

H. J. I.

3.6.2023

EU saopštila je da hitno treba vratiti mir na sjeveru Kosova i da je spremna da sprovede odlučne mjere, te upozorila da će neuspjeh deeskalacije tenzija dovesti do negativnih posljedica.

Odmah poduzeti mjere za deeskalaciju

U saopštenju visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepa Borelja (Josep Borrell), u ime Unije, upućen je poziv Prištini i Beogradu da odmah i bezuslovno preduzmu mjere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podjela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija.

Iz EU su naglasili da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova.

- Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama. Prijevremene izbore treba raspisati što je prije moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće Srba sa Kosova na ovim izborima - dodaje se u saopštenju.

Odgovorno ponašanje

Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i odmah se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rješenje za situaciju na sjeveru Kosova koje garantuje sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za implementaciju Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa.

- Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova - stoji u saopštenju.

Iz EU su naglasili da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.