FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron osudio "novi imperijalizam" na Pacifiku

U Indo-Pacifiku, a posebno u Okeaniji, pojavljuje se novi imperijalizam i logika moći, rekao je Makron

Makron: Branjenje nezavisnosti. Twitter

FENA

27.7.2023

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je "novi imperijalizam" na Pacifiku tokom značajne posjete regionu u četvrtak, upozoravajući na prijetnju suverenitetu manjih država.

- U Indo-Pacifiku, a posebno u Okeaniji, pojavljuje se novi imperijalizam i logika moći koja pogađa nekoliko država - najmanjih, često najkrhkijih - rekao je on u Vanuatuu.

Macron je tokom prve posjete aktualnog francuskog lidera jednoj nezavisnoj pacifičkoj državi nastojao da podvuče važnost Francuske u regionu nad kojim se Kina i Sjedinjene Države nadmeću za vojni, ekonomski i diplomatski uticaj.

- Naša indo-pacifička strategija je prije svega da kroz partnerstva branimo nezavisnost i suverenitet svih država u regionu koje su spremne da rade s nama - rekao je Macron.

Francuska ima 1,6 miliona građana u Azijsko-pacifičkom regionu na sedam prekomorskih teritorija, uključujući Novu Kaledoniju i Francusku Polineziju, te ekskluzivnu ekonomsku zonu koja se prostire na devet miliona kvadratnih kilometara.

Dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastoje da se suprotstave rastućoj moći Kine u regionu, Francuska je ponudila "alternativu", rekao je predsjednički savjetnik, sa planovima za proširenu pomoć i razvoj kako bi se suočili sa prirodnim katastrofama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.