NOVO PONIŽENJE

Bivši šef ruske obavještajne službe žestoko prozvao Putina: Okrivio ga za neuspjeh u Ukrajini

Zloglasni Kvačkov rekao je da ni njegov ministar odbrane Sergej Šojgu, kao ni načelnik Glavnog štaba Valerij Gerasimov nisu „sposobni voditi rat“

Kvačkov: Prozvao Putina. AP

N. H.

17.8.2023

Vladimir Kvačkov, bivši šef ruske obavještajne službe, optužio je Vladimira Putina za velike neuspjehe Rusije u ukrajinskom ratu.

Zloglasni Kvačkov rekao je da ni njegov ministar odbrane Sergej Šojgu, kao ni načelnik Glavnog štaba Valerij Gerasimov nisu „sposobni voditi rat“.

To je rekao nakon što ga je sud u Moskvi proglasio krivim za „diskreditaciju oružanih snaga“.

- Kažu da diskreditiram oružane snage. Prema mom mišljenju, sljedeći građani diskreditiraju oružane snage, Putin, Šojgu i Gerasimov – rekao je Kvačkov.

Uprkos ukorima, Kvačkov je nastavio.

- Oni koji se ne mogu boriti diskreditiraju oružane snage. Ali mi to možemo i znamo kako – kazao je.

Kvačkov je kažnjen sa 40.000 rubalja (388 eura) zbog tri poruke na društvenim mrežama. On je kritikovao „specijalnu vojsku operaciju u Ukrajinii i rusko vodstvo“. Ovaj ultranacionalist je bio pukovnik ruske vojne obavještajne agencije GRU.

Dva puta je bio u zatvoru. Zatvoren je bio 2005. godine zbog pokušaja ubistva političara i biznismena Anatolija Čubaisa, ali je pušten tri godine kasnije, da bi 2013. ponovo bio zatvoren zbog stvaranja terorističke grupe planiranje svrgavanja vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.