KONTROVERZNI LIDER

Vladimir Putin: Pijetao u areni svjetske politike

Tokom njegove vlasti, stvoren je gotovo kult ličnosti oko Putina

Vladimir Putin. AP

24.8.2023

Vladimir Putin je jedna od najkontroverznijih figura u svjetskoj politici, čovjek čije odluke i postupci ostavljaju dubok utisak na globalnu scenu. U nastavku pročitejta pet zanimljivih činjenica o Putinu. 

Sportista i avanturista

Putin je poznat po svom sportskom duhu i ljubavi prema avanturističkim aktivnostima. U prošlosti je bio aktivan sportista, a posebno je poznat po svom interesovanju za borilačke vještine. Trenirao je džudo i karate, čime je stekao crni pojas u džudou. Također je ljubitelj ekstremnih sportova kao što su ronjenje, jahanje konja i vožnja helikopterom.

Dug politički staž

Putin je proveo veliki dio svog života u politici. Nakon što je radio kao agent KGB-a, ušao je u politiku u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza. Bio je gradonačelnik Sankt Peterburga prije nego što je postao predsjednik Rusije. Njegova politička dominacija nije prošla neprimijećeno i mnogi ga doživljavaju kao ključnu figuru u uspostavljanju nove političke ravnoteže u Rusiji.

Medijska prisutnost

Putin je majstor medijske slike. Često se pojavljuje u medijima sa različitim aktivnostima, od lova i ribolova do jahanja konja ili ronjenja. Ovo stvara utisak snažnog lidera i akcionog junaka, čime pokušava ojačati svoj imidž i popularnost među ruskim građanima.

Kritike ljudskih prava

Putinova vlast je suočena sa kritikama zbog navodnih povreda ljudskih prava i sloboda medija. Njegova politika prema opoziciji i novinarima izazvala je zabrinutost međunarodne zajednice. Mnogi ga optužuju za gušenje političkih protivnika i sužavanje sloboda građana.

Kult ličnosti

Tokom njegove vlasti, stvoren je gotovo kult ličnosti oko Putina. Njegova slika se često pojavljuje na raznim predmetima, od majica do šolja, a neki ga čak doživljavaju kao spasitelja Rusije od haosa koji je uslijedio nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Iako je Putinova ličnost izuzetno intrigantna i polarizirajuća, važno je imati na umu da se situacija može promijeniti u budućnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.