ELI KOHEN

Izraelski ministar žestoko kritikovao Vatikan: Vi ste zabrinuti za Gazu, dok mi sahranjujemo ubijene

Neprihvatljivo je da ste dali izjavu u kojoj izražavate zabrinutost prvenstveno za civile iz Gaze, kazao je izraelski ministar vanjskih poslova

Eli Kohen. AP

N. H.

15.10.2023

Izraelski ministar vanjskih poslova, Eli Kohen (Cohen), uputio je žestoke kritike na račun Vatikana zbog stava prema događajima na Bliskom istoku. 

Kohen je kazao sekretaru Svete Stolice Polu Galaheru (Paul Gallagher) da očekuju od Vatikana da izađu s jasnom osudom akcija hamasovih militanata koji su naudili Izraelcima. 

- Neprihvatljivo je da ste dali izjavu u kojoj izražavate zabrinutost prvenstveno za civile iz Gaze dok Izrael sahranjuje 1.300 ubijenih - kazao je Kohen. 

S druge strane, Papa Franjo je pozvao na garanciju humanitarnih koridora kako bi isporuka osnovnih potrepština u Pojas Gaze bila moguća. 

- Humanitarni zakon se mora poštovati, posebno u Gazi, gdje je hitno i neophodno garantirati humanitarne koridore i pomoći stanovništvu - rekao je papa. 

Inače, Galaher je razmatrao mogućnost prve bilateralne posjete jednog ministra vanjskih poslova Izraelu prije nego što su izbile borbe na Bliskom istoku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.