SISTEM PUMPI

WSJ: Izraelci imaju plan za uništenje Hamasovih podzemnih tunela

Izraelska vojska je u novembru završila postavljanje najmanje pet pumpi oko kilometar i po od izbjegličkog kampa Al-Šati

Tuneli u Gazi. Israel Defense Forces via AP

S. S.

5.12.2023

Izrael je napravio veliki sistem pumpi koje se mogu koristiti za poplavljivanje tunela ispod Pojasa Gaze koje koristi Hamas, kako bi na taj način iz njih izvukli borce.

Izraelska vojska je u novembru završila postavljanje najmanje pet pumpi oko kilometar i po od izbjegličkog kampa Al-Šati, koje bi mogle uliti hiljade kubnih metara vode po satu u tunele i potopiti ih u samo nekoliko sedmice, piše Wall Street Journal pozivajući se na američke funkcionere.

Iz izvještaja nije bilo jasno misli li Izrael koristiti pumpe prije nego li se oslobode svi taoci. Hamas je ranije poručio da ima zarobljenike skrivene na "sigurnim mjestima i u tunelima". Reuters nije mogao potvrditi detalje izvještaja.

Američki funkcioner o izvještaju je kazao da ima smisla da Izrael onesposobi tunele, te da ta država razmatra različite načine da to postigne. Izraelsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Novine Wall Street Journal kazale su da je funkcioner Odbrambenih snaga Izraela (IDF) odbio komentarisati plan o poplavljivanju, no navele su njegov citat: "IDF radi na tome da spriječi Hamasov teror na različite načine, upotrebom raznovrsnih vojnih i tehnoloških alata."

Izrael je prvi put SAD o toj mogućnosti obavijestio prošli mjesec, navodi Wall Street Journal, kazavši da dužnosnici tada nisu znali koliko je vlada premijera Netanjahua blizu izvršenja tog plana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.