ODLUKA NOVE VLADE

Poljska neće tužiti EU za politiku borbe protiv klimatskih promjena

Nova proevropska vlada centrističkog premijera Donalda Tuska planira formalno povući svoja aktuelna pravna osporavanja

Donald Tusk. AP/Czarek Sokolowski

FENA

2.2.2024

Poljska više neće tužiti Evropsku uniju (EU) pred sudom kako bi pokušala da ukine brojne politike borbe protiv klimatskih promjena i sprema je da povuče tužbe koje je prethodna vlada podnijela za to, izjavili su za Reuters izvori upoznati s tim pitanjem.

Nakon višegodišnjeg otpora određenim klimatskim politikama Evropske unije u okviru politike prethodne vlade nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), izbori u Poljskoj u oktobru 2023. označili su promjenu u stavu Varšave o borbi protiv klimatskih promjena.

Nova proevropska vlada centrističkog premijera Donalda Tuska planira formalno povući svoja aktuelna pravna osporavanja nekih od glavnih politika EU u borbi protiv klimatskih promjena na najvišem sudu EU, kazali su za Reuters izvori iz poljske vlade i EU.

Prethodna poljska vlada podnijela je tužbe najvišem sudu EU, uključujući četiri slučaja prošle godine u pokušaju da se poništi politike EU u borbi protiv klimatskih promjena.

Izvori su kazali da Tuskova vlada namjerava poništiti sudske slučajeve i da koordinira odluku između uključenih vladinih ministarstava.

Tuskov ured nije odgovorio na zahtjev za komentar. Vlada je već nagovijestila planove za promjenu nekih nacionalnih politika u vezi s borbom protiv klimatskih promjena te bržu zamjenu uglja obnovljivom energijom, prenosi Reuters.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.