BIVŠI POTPREDSJEDNIK

Ovo je novi predsjednik Irana: Obavljat će funkciju do izbora koji će biti brzo organizirani

Potpredsjednik Raisiju je postao 2021. godine

Mohamad Mokber. Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

S. S.

20.5.2024

Iranski ustav nalaže da u slučaju da u slučaju da predsjednik umre na dužnosti, prvi potpredsjednik preuzima dužnost, uz potvrdu vrhovnog vođe ajatolah Ali Kamenei koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Vijeće koje se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i čelnika pravosuđa mora organizirati izbor novog predsjednika u roku od najviše 50 dana.

Tako će ulogu predsjednika privremeno preuzeti potpredsjednik Mohamad Mokber. Inače, Mokber je rođen 1955. godine, kao i stradali predsjednik. Smatra se bliskim Aliju Kameneiju, koji na kraju donosi konačku odluku.

Potpredsjednik Raisiju je postao 2021. godine. On je bio među iranskim funkcionerima koji su posjetili Moskvu u oktobru i pristali na isporuku projektila i bespilotnih letjelica ruskoj vojsci.

Prije toga se nalazio na čelu Setada, investicionog fonda povezanog s vrhovnim vođom.

Evropska unija je 2010. godine Mokbera sankcionisala Mokbera zbog umiješanostu u aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila, ali je dvije godine kasnije sklonjen sa tog spiska.

Setad, koji je nastao s ciljem upravljanja i prodaje nekretnina koje su ostale napuštene nakon Islamske revolucije, je na američkoj crnoj listi od 213. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.