PREDSJEDNIK SAD

Šta osuđujuća presuda njegovom sinu znači za Džoa Bajdena

Presuda Hanteru će biti razoran lični udarac za njegovog oca Džoa, ocijenio je BBC

Džo i Hanter Bajden. AP

E. Ć.

12.6.2024

Hanted Bajden (Hunter Biden), sin predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe) nedavno je proglašen krivim za ilegalnu kupovinu pištolja nakon što je sakrio svoju upotrebu droge.

Presuda Hanteru će biti razoran lični udarac za njegovog oca Džoa, ocijenio je BBC.

Porodica već doživjela tragediju i dramu

Američki predsjednik izdvaja se kao glava porodice koja je doživjela tragediju i traumu. Sada je njegov preživjeli sin proglašen krivim po sve tri tačke i prijeti mu potencijalna zatvorska kazna.

Malo je vjerovatno da će presuda promijeniti način na koji Amerikanci glasaju na izborima u novembru. Ime njegovog oca bit će na glasačkom listiću, a ne njegovo.

Nema dokaza koji povezuju predsjednika sa prestupima njegovog sina i postoje anketni dokazi da javnost pomno prati ovo suđenje, navodi britanski javni servis.

- Ja sam predsjednik, ali sam i tata - rekao je Džo Bajden nakon presude.

Dodao je da podržava sina i da je ponosan na čovjeka kakav je danas, ali da ne želi da komentariše postupak.

Džo Bajden nije želio da priča o suđenju, ali drama u sudnici njegovog sina prati ga sedmicama, dok obavlja svoje službene dužnosti i vodi kampanju za reizbor.

Hanterova kazna, koja tek treba da bude određena, mogla bi da odvuče pažnju na sličan način dok se predsjednik priprema kasnije ovog mjeseca za ključnu predsjedničku debatu.

Prihvatit će presudu porote

Dok je prošle nedjelje bio u Francuskoj na komemoraciji u vezi sa danom D, Džo Bajden rekao je da neće razmišljati o korištenju svog autoriteta za pomilovanje sina. I dodao je da će prihvatiti presudu porote.

Hanter Bajden počeo je da koristi drogu otprilike u vrijeme kada je njegov brat Bo umro od raka mozga. Njegove bitke sa zavisnošću i posljedice koje je to nanijelo na njegove porodične odnose predstavljeni su do detalja tokom suđenja kroz odlomke iz Hanterovih memoara, njegovih tekstualnih poruka i mejlova, fotografija i svjedočenja onih koji su mu bliski.

Sve vrijeme, prijatelji i članovi porodice Hantera Bajdena, uključujući prvu damu Džil Bajden i njegovu suprugu Melisu Koen Bajden, sjedili su iza njega, gledali i ponekad ga grlili ili držali za ruku tokom pauza u suđenju. Njegova polusestra Ešli je plakala tokom završnih riječi branioca.

- Naša porodica je prošla kroz mnogo toga zajedno, a Džil i ja ćemo nastaviti da budemo tu za Hantera i našu porodicu - izjavio je Bajden.

Osuđujuća presuda znači da se predsjednikov sin, jedino preživjelo dijete njegove prve žene, koja je zajedno sa malom kćerkom poginula u saobraćajnoj nesreći prije pola vijeka, može suočiti sa zatvorskom kaznom.

Nove optužbe

On se također suočava sa septembarskim suđenjem zbog optužbi da nije platio 1,4 miliona dolara federalnog poreza na dohodak.

To suđenje, koje se održava manje od dva mjeseca prije izbora, možda neće sadržati sirove emocije izložene u sudnici u Delaveru, ali bi se moglo pokazati politički štetnijim za predsjednika.

Hanterovi poslovi u inostranstvu i njegove finansijske veze sa predsjednikom bili su izvor stalnog ispitivanja Bajdenovih republikanskih kritičara.

Zavisnost od droge i njene posljedice dirnule su mnoge američke živote. Optužbe o finansijskoj neprikladnosti i poreskim prevarama, međutim, mogu izazvati manje simpatija kod glasačke javnosti, prenio je BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.