OBJAVIO NOVINAR

Ukrajinci su američkim raketama pogodili najnoviji ruski protuzračni sistem?

Čini se da su posljednjih sedmica ukrajinske snage pojačale napade na ruske protuzračne odbrambene sistema

Raketni sistem Prometej. Twitter

Z. K.

prije 2 dana

Ukrajinske snage možda su pogodile najnoviji ruski protuzračni odbrambeni sistem S-500 koristeći rakete ATACMS koje je isporučio SAD, objavio je ukrajinski novinar.

Četiri raketna sistema

- Prijavljeno je da su najnoviji ruski sistem protuzračne odbrane S-500 uništile rakete ATACMS - objavio je ukrajinski novinar Andrij Tsaplienko na svom Telegram kanalu, ne navodeći kada ni gdje je sistem uništen.

General-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije, rekao je ukrajinskim medijima 12. juna da je Rusija postavila komponente protuzračnog raketnog sistema S-500, poznatog kao Prometej, na anektiranom Krimu. Procjenjuje se da bi Rusija mogla imati ukupno četiri takva sistema.

Što je Prometej

Ruski mediji opisuju S-500 kao novu generaciju ruskih protuzračnih raketnih sistema, sposobnih za uništavanje balističkih i aerodinamičkih ciljeva. Bivši ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u aprilu da će prvi uzorci biti isporučeni ruskim vojnicima ove godine, piše Newsweek.

Sidharth Kaushal, naučnik suradnik na londonskom institutu Royal United Services, rekao je za Newsweek da Rusija trenutno ima jednu aktivnu pukovniju koja koristi S-500. To sugerira da ima dvije bojne s po dvije protuzračne odbrane, što daje ukupno četiri sistema.

Čini se da su posljednjih sedmica ukrajinske snage pojačale napade na ruske protuzračne odbrambene sistema, piše Institut za proučavanje rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.