POSTIZANJE SPORAZUMA

Izraelski zvaničnik: Zašto Netanjahu postavlja novi zahtjev, plaši se da izgubi Vladu

Insistira na uspostavljanju mehanizma za provođenje koji bi spriječio povratak naoružanih operativaca Hamasa u sjevernu Gazu

Benjamin Netanjahu. AP

N. Aj.

13.7.2024

Visoki izraelski dužnosnik uključen u pregovore o sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom kaže da premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) ima nove zahtjeve za postizanje sporazuma.

Obraćajući se izraelskim medijima, zvaničnik tvrdi da Netanjahu sada insistira na uspostavljanju mehanizma za provođenje koji bi spriječio povratak naoružanih operativaca Hamasa u sjevernu Gazu.

- Ovo je trenutak istine za taoce. Možemo postići dogovor u roku od dvije sedmice i vratiti taoce kući. Premijerovo insistiranje na izgradnji mehanizma za sprečavanje kretanja naoružanih operativaca odugovlačit će pregovore sedmicama i onda možda neće biti nikoga ko bi se vratio kući - rekao je zvaničnik.

Netanjahu je pokrenuo to pitanje na sastanku s pregovaračkim timom u četvrtak navečer, prema novinskoj stranici Walla,. Izraelski pregovarači tim je rekao Netanjahuu da se protive novom stanju i da to nije izvodljivo, ali on insistira na tome.

- To je zahtjev koji nije bio dio izraelskog prijedloga od 27. maja. Nije jasno zašto Netanjahu sada postavlja ovaj zahtjev. Sigurnosne službe znaju kako se nositi s povratkom naoružanih terorista u sjevernu Gazu - poručio je ovaj zvaničnik.

Kanal 12 citira zvaničnike koji vjeruju da Netanjahu pokušava odgoditi dogovor jer je vjerovatno da će izgubiti Vladu zbog sporazuma, a krajnje desničarske stranke obećavaju da će odustati ako sporazum prođe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.