HISTORIJA AMERIKE

Prošlo 43 godine: Atentat na Trampa prvi je pokušaj ubistva nakon napada na Ronalda Regana

Jedan od najpoznatijih atentata jeste onaj iz 1963. godine kada je Džon F. Kenedi ubijen u Dalasu

Ranjeni Regan i Tramp. Michael A. W. Evans / AP

Z. K.

14.7.2024

Atentat na Donalda Trampa prvi je pokušaj ubistva predsjednika ili predsjedničkog kandidata od napada na Ronalda Regana 1981. godine. 

Posljednji pokušaj

U političkoj historiji Amerike već nekoliko puta se dogodilo da su predsjednici ili predsjednički kandidati ranjeni, ali i ubijani. Jedan od najpoznatijih atentata jeste onaj iz 1963. godine kada je Džon F. Kenedi ubijen u Dalasu dok se vozio u predsjedničkoj koloni sa suprugom Džeki.

Sve do jučerašnjeg napada na Trampa posljednji pokušaj atentata na predsjednika SAD odigrao se u Vašingtonu 1981. kada je Ronald Regan teško ranjen iz vatrenog oružja. On je ranjen dok je išao ka svojoj limuzini nakon govora u hotelu Hilton.

Predsjednika Regana pokušao je da ubije Džon Hinkli Džunior koji je vjerovao da će napad impresionirati glumicu Džodi Foster, za kojom je razvio erotomansku opsesiju nakon što ju je vidio u filmu Martina Skorsezea "Taksista" iz 1976. godine.

Teško ranjen

Regan je teško ranjen hicem iz revolvera koji je odskočio sa strane predsjedničke limuzine i pogodio ga u lijevi pazuh, slomivši rebro, probivši pluća i izazvavši ozbiljno unutrašnje krvarenje. Bio je blizu smrti po dolasku u bolnicu Univerziteta Džordž Vašington, ali je stabilizovan u šok sobi, a zatim je podvrgnut hitnoj operaciji. Oporavio se i otpušten je iz bolnice 11. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.