BAJDEN JE PODRŽAO

Ko je Kamala Haris: Optuživala Bajdena za rasizam, Tramp je nazvao "ludom", a sada je kandidat za najvažniju funkciju na svijetu

Ona je 2020. postala prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog porijekla na funkciji potpredsjednice SAD

Kamala Haris - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. Ć.

21.7.2024

Nakon što je prvi čovjek SAD Džo Bajden (Joe Biden) odustao od predsjedničke utrke, poslao je poruku na društvenoj mreži X u kojoj je podržao Kamalu Haris (Harris) za kandidatkinju Demokrata na izborima.

- Moja prva odluka kao stranačkog kandidata 2020. bila je odabrati Kamalu Haris za svoju potpredsjednicu. I to je bila najbolja odluka koju sam donio - rekao je, između ostalog Bajden.

Međutim, ko je Kamala Haris? Ona je 2020. postala prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog porijekla na funkciji potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država.

Nevjerovatna karijera

Imala je nevjerovatnu karijeru na putu do Bijele kuće. Iako je imala žestok nastup na prošlim demokratskim predizborima, gdje je kritikovala Bajdena da se protivio politici razvoženja crne djece školskim autobusima u većinom bijele škole 1970-ih, on je izabrao za potpredsjednicu.

Kamala Haris i Džo Bajden. AP

Kamala Heris je rođena 20. oktobra 1964. godine u Oklendu, u Kaliforniji. Rado ističe svoje indijske korijene. Kćerka je Jamajčanina i Indijke, a jedne prilike je objasnila i značenje svog imena - cvijet lososa, što je simbol značaja u indijskoj kulturi.

Kamala i njena sestra Maja (Maya) odrastale su u kući ispunjenoj glazbom američkih crnačkih umjetnika. Njena je majka voljela pjevati uz gospel Arethe Franklin, dok je njen otac, ljubitelj jazza koji je predavao ekonomiju na sveučilištu Stanford, rado puštao Theloniousa Monka i Johna Coltranea na gramofonu.

Razveli joj se roditelji

Njeni roditelji, Šijamala Gopalan (Shyamala) i Donald rastali su se dok je imala pet godina. Tako je Kamala odrastala ponajviše uz svoju hinduističku samohranu majku, istraživačicu raka i aktivisticu za građanska prava.

Kamala, Maja i Shijamala bile su poznate kao "Shijamala i djevojke". Njena se majka pobrinula da dvije kćeri budu svjesne svog porijekla.

- Haris je odrastala prihvaćajući svoju indijsku kulturu, ali živeći ponosnim afroameričkim životom - pisao je Washington Post.

Časopis "The Economist" je Kamalu, kada se 2015. kandidovala za Senat, opisao kao "kćerku indijske istraživačice raka i jamajčanskog profesora ekonomije" i kao "prvu ženu, prvu Afroamerikanku i prvu Azijku na dužnosti javne tužiteljice u Kaliforniji".

Oni koji je poznaju kažu za Kamalu Haris da se bez problema snalazi u obje zajednice - američkoj i indijskoj.

Haris se 2014. udala za odvjetnika jevrejskog porijekla Daglasa Emhofa (Douglas Emhoff). Kako bi slijedila svoje indijsko i muževo jevrejsko porijeklo, stavila je cvjetni vijenac Daglasu oko vrata, a onda nagazila na čašu.

Javni imidž Kamale Haris više je vezan za njen identitet afroameričke političarke, posebno nedavno tokom rasprava o rasi i pokretu Black Lives Matter. Ali i Indoamerikanci je također smatraju svojom, a njena kandidatura sugerira šire prihvaćanje indijskih i južnoazijskih zajednica u SAD-u, prenio je BBC.

Pokojna majka kao veliko nadahnuće

Njena pokojna majka Šijamala je bila veliko nadahnuće za Hamalu. Šijamala je bila najstarija od četvero djece, diplomirala je s 19 godina na Sveučilištu u Delhiju.

Indiju je napustila 1958. godine kako bi stekla doktorat iz nutricionizma i endokrinologije, a kasnije je postala istraživačica raka dojke.

- Teško mi je zamisliti koliko je njenim roditeljima bilo teško pustiti moju majku. Komercijalni letovi tek su se počeli širiti svijetom. Nije bilo jednostavno ostati u kontaktu. Ipak, moja je majka zatražila dopuštenje da se preseli u Kaliforniju, a moji djed i baka nisu je u tome sprječavali - izjavila je ranije Haris.

Donald Tramp se u obraćanju nakon atentata obrušio na Kamalu Haris, nazivajući je "ludom".

- Ja je zovem Kamala koja se smije. Jeste li je vidjeli kako se smije? Ona je luda. Znate, po smijehu se može puno toga zaključiti. Ne, ona je luda. Ona je udarena. Nije toliko luda kao Nensi Pelosi - rekao je Tramp tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.