JAVIO SE IZ OVALNOG UREDA

Bajdenovo dramatično obraćanje: "Historija je u vašim rukama, odaberite"

Moramo birati između kretanja naprijed ili nazad, između nade i mržnje, jedinstva i podjela, dodao je

Džo Bajden. AP

N. H.

25.7.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obratio se iz Ovalnog ureda javnosti kako bi objasnio razloge koji su ga naveli na odustajanje od utrke za novi mandat. 

Podsjećamo, nakon pisam kojeg je objavio na društvenoj mreži X, gdje je konstatovao da izlazi iz utrke, ali i podržava kandidaturu Kamale Haris (Harris), ovo je, od tada, prvo obraćanje uživo i četvrto ukupno iz Ovalnog ureda otkad je stupio na dužnost predsjednika SAD-a.

- Poštujem ovu dužnost, ali više volim svoju zemlju. Bila mi je čast služiti joj kao predsjednik - započeo je Bajden svoj govor.

- Amerika je na prekretnici - kaže Bajden, dodajući da će "odluka koju sada donesemo odrediti sudbinu nacije".

- Moramo birati između kretanja naprijed ili nazad, između nade i mržnje, jedinstva i podjela.

Nastavio je: 

- Vjerujem da su moji rezultati kao predsjednika, moje vodstvo u svijetu, moja vizija budućnosti Amerike zaslužili drugi mandat. Ali ništa ne smije stati na put spašavanju naše demokratije -  rekao je, pa dodao da "to uključuje i moju ličnu ambiciju".

Utvrdio je da je najbolji put naprijed prenijeti baklju novoj generaciji.

- Postoji vrijeme i mjesto za nove glasove, za svježe glasove i da - za mlađe glasove - istaknuo je Bajden, "a to vrijeme i mjesto je sada."

Obećao je i da će u sljedećih šest mjeseci biti maksimalno usredotočen na obavljanje svojih predsjedničkih dužnosti.

- Nastavit ću prozivati mržnju i ekstremizam, pritom jasno dajući do znanja da u Americi nema mjesta političkoj ili bilo kojoj drugoj vrsti nasilja. Tačka - rezolutan je Bajden.

Obećava i da će nastaviti raditi na okončanju rata u Gazi i povratku američkih građana iz zatvora diljem svijeta.

Osvrćući se na svoj predsjednički mandat, Bajden tvrdi da je Amerika, od trenutka kada je postao predsjednik, prešla dalek put.

- Bili smo u rukama najgore pandemije stoljeća, najgore ekonomske krize od Velike depresije i najgoreg napada na našu demokratiju od građanskog rata. Ali smo se okupili, kao Amerikanci. Prebrodili smo sve - poručuje Bajden.

Kaže da je Amerika sada jača i naprednija.

- Obnavljamo našu naciju - poručuje američki predsjednik.

- Kandidirao sam se za predsjednika prije 4 godine jer sam vjerovao, i još uvijek vjerujem, da je na kocki duša Amerike - istakao je američki predsjednik, pa dodao da "tome je još uvijek tako."

- Amerika je ideja, ideja jača od bilo koje vojske, veća od bilo kojeg okeana, moćnija od bilo kojeg diktatora ili tiranina. Najmoćnija ideja u historiji svijeta - poručuje.

Dalje je citirao Deklaraciju o neovisnosti.

- Obnašanje dužnosti predsjednika bila je moja životna privilegija. Nigdje drugdje na svijetu dijete koje muca (misleći na sebe) ne bi moglo jednog dana sjediti za ovim stolom. A evo me - rekao je.

Bajden je na kraju govora zaključio da je SAD nacija obećanja i mogućnosti, sanjara i izvršitelja, običnih Amerikanaca koji čine izvanredne stvari.

- Svoje srce i dušu dao sam svojoj naciji. Nadam se da shvatate koliko sam vam svima zahvalan. Historija je u vašim rukama. Moć Amerike leži u vašim rukama.

Kraj njegova govora rezerviran je bio za Kamalu Haris.

- Želim zahvaliti našoj sjajnoj potpredsjednici Kamali Haris. Ona je iskusna. Čvrsta. Sposobna. Služila je kao nevjerojatan partner mojoj administraciji i kao vođa naše zemlje - poručio je za kraj američki predsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.