RAZGOVARAO S PAPOM

Turski predsjednik Erdoan poziva na akciju da bi muslimani i hrišćani u Palestini pronašli mir

Atentat na Ismaila Hanijeha, šefa političkog biroa Palestinske grupe Hamas, i napadi na Liban pokazali su da je Izrael prijetnja cijeloj regiji

Turski predsjednik. Anadolija

Anadolija

1.8.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je u četvrtak na akciju, navodeći da je neophodan humanitarni savez bez oklijevanja da bi muslimani i hrišćani koji žive u Palestini pronašli mir, javlja Anadolija.

Direkcija za komunikacije Turske objavila je da je Erdoan putem telefona razgovarao s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

- Atentat na Ismaila Hanijeha, šefa političkog biroa Palestinske grupe Hamas, i napadi na Liban pokazali su da je Izrael prijetnja cijeloj regiji, svijetu i čovječanstvu - rekao je predsjednik Erdoan tokom razgovora s svjetskim duhovnim vođom katolika.

Erdoan je rekao da vjeruje da će razgovori pape Franje sa zemljama koje podržavaju Izrael da zaustavi napade i postigne trajni mir biti od koristi prije nego što se nanese trajna šteta političkoj, sigurnosnoj i društvenoj strukturi regiona i svijeta.

On je rekao da su se izraelski napadi na Gazu koji su u toku pretvorili u "genocid", dodajući da postoji ozbiljna humanitarna kriza.

- Izrael svoje masakre izvodi pod diplomatskim, ekonomskim i vojnim kišobranom koje pružaju neke države - rekao je Erdoan.

O kontroverznim scenama na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, Erdogan je rekao:

- Nemoralni prikazi na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu izazvali su ogorčenje i izazvali reakcije.

On je u razgovoru s papom Franjom kazao da su osporavanje vjerskih vrijednosti, perverzna propaganda i moralni kolaps na Olimpijskim igrama zvona za uzbunu.

Istakao je da se pod plaštom slobode izražavanja gazi ljudsko dostojanstvo, ismijavaju vjerske i moralne vrijednosti, dodajući da je to vrijeđalo muslimane koliko i hrršćanski svijet.

Izrazio je uvjerenje da je potrebno zajedno podići glas i zauzeti zajednički stav po tom pitanju.

Papa Franjo je zahvalio predsjedniku Erdoganu na njegovim naporima za mir i njegovoj osjetljivosti protiv nepoštivanja vjerskih vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.