PREDSJEDNIK SAD

Bajden: Ubistvo Ismaila Hanijeha nije pomoglo mogućnosti prekida vatre

CNN javlja da je Biden dodao kako je veoma zabrinut zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku

Džo Bajden. Screenshot/Twitter

Anadolija

2.8.2024

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da ubistvo šefa Političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijeha ne pomaže mogućnosti uspostave prekida vatre u pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

Bajden se obratio novinarima u zračnoj bazi Joint Base Andrews, gdje je otišao da poželi dobrodošlicu trojici građanina koji su se vratili u svoju zemlju u operaciji zamjene zatvorenika pod koordinacijom Nacionalne obavještajne agencije Turkiye (MIT).

Prekid vatre u Pojasu Gaze

Odgovarajući na pitanje da li je Hanijehovo ubistvo utjecalo na mogućnost prekida vatre u Pojasu Gaze, Bajden je rekao da atentat nije pomogao toj mogućnosti.

CNN javlja da je Biden dodao kako je veoma zabrinut zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku. Dodao je i da Bajden  naveo da je imao "veoma jasan" sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu).

- Na sastanku sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom sam bio vrlo jasan o ovom pitanju. Imamo osnovu za prekid vatre. Trebao bi krenuti tim pravcem. Oni bi također trebali odmah krenuti - rekao je Biden..

Bijela kuća je saopćila da je Bajden imao telefonski razgovor s Netanjahuom.

U saopćenju je navedeno da je Bajden uvjeravao Netanjahua u sigurnost Izraela i naglasio svoju posvećenost sigurnosti Izraela protiv svih prijetnji Irana i njegovih ogranaka kao što su Hamas, Hezbolah i Husi.

Hamas i Iran su potvrdili Hanijehovo ubistvo

U srijedu ujutro, Hamas i Iran su potvrdili Hanijehovo ubistvo u zračnom napadu izraelske vojske na njegovu rezidenciju u Teheranu, dan nakon što je prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

Iako se zvanični Izrael nije oglašavao o atentatu, premijer Benjamin Netanjahu je nagovijestio umiješanost Tel Aviva u ubistvo lidera Hamasa.

U Dohi će danas biti sahranjen politički lider Hamasa Haniyeh, a katarske snage sigurnosti su tim povodom poduzele intenzivne mjere sigurnosti u glavnom gradu te zaljevske zemlje.

Mnoge ulice i avenije Dohe zatvorene su za saobraćaj, a posebne mjere sigurnosti su poduzete oko džamije “Mohammed bin Abdulwahab“, gdje će se održati dženaza nakon džuma-namaza.

Događaj prate i predstavnici brojnih domaćih i stranih medijskih kuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.