TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan ponovo pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi sve veću agresiju Izraela

Erdogan je također pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme učinkovite korake kako bi zaustavila "nedavno pojačanu izraelsku agresiju

Tani i Erdoan. Anadolija

Anadolija

8.8.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je u četvrtak ponovio svoj poziv međunarodnoj zajednici da zaustavi opasnu eskalaciju izraelske agresije, upozoravajući da bi to moglo gurnuti regiju u još destruktivniji sukob, javlja Anadolu.

Erdoan je, na sastanku u Ankari s katarskim emirom Tamim bin Hamad Al Tani (Thani), izjavio da "Izrael pokušava eskalirati napetosti u regiji svojim napadima na palestinske teritorije i Libanon - saopćeno je iz Uprave za komunikacije Ureda turskog predsjednika.

Erdogan je također pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme učinkovite korake kako bi zaustavila "nedavno pojačanu izraelsku agresiju", dodano je.

Erdogan i Al-Tani sastali su se u predsjedničkom kompleksu u Ankari, a jedna od tema bila je i nedavno ubistvo šefa Političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu.

- Predsjednik Erdoan izjavio je da je izraelsko ubistvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Hanijeha još jednom pokazalo nedostatak namjere da se uključi u prekid vatre - dodano je.

Izrael nije preuzeo odgovornost za atentat koji se dogodio prošle sedmice u Teheranu, nakon čega je Iran obećao odmazdu.

Navodeći da Turska ulaže napore kako bi donijela trajni mir u regiju, Erdoan je izrazio namjeru Ankare da pojača napore u saradnji s Dohom kako bi se postigli rezultati.

Erdogan i Al-Tani također su razgovarali o odnosima između dva naroda, kao i o globalnim i regionalnim pitanjima.

Izražavajući "punu predanost" Turske da unaprijedi svoju saradnju s Katarom u ekonomskim odnosima, kao i na političkom, vojnom, trgovačkom i kulturnom polju, turski predsjednik je rekao da će budući koraci ojačati solidarnost između dviju zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.