FRANCUSKI MINISTAR

Sejourne: Prekid vatre u Gazi "nužan" za mir u regiji

Svi smo zabrinuti zbog regionalne situacije - kazao je Sežurne

Stephane Sejourne. Facebook

FENA

15.8.2024

Francuski ministar vanjskih poslova Stefan Sežurne (Stephane Sejourne) izjavio je u četvrtak u Bejrutu da je prekid vatre u Gazi "nužan" za mir u regiji, uključujući Liban, dok su pregovori nastavljeni u Kataru s ciljem okončanja sukoba.

- Svi smo zabrinuti zbog regionalne situacije - kazao je Sežurne nakon sastanka s predsjednikom parlamenta Nabihom Berrijem, saveznikom libanske grupe Hezbollah.

- Francuska podržava Liban i u ovom kontekstu i u kontekstu regionalnog mira, nadamo se prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji će biti neophodan za garantiranje mira u regiji - kazao je.

Hezbollah svakodnevno razmjenjuje vatru s izraelskom vojskom otkako je napad palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra izazvao rat u Gazi.

Strahovanja od sveopćeg sukoba porasla su nakon što je prošlog mjeseca u izraelskom napadu ubijen visoki zapovjednik Hezbollaha.

Nekoliko sati kasnije, u napadu za koji je okrivljen Izrael ubijen je politički čelnik Hamasa Ismail Haniyeh u Teheranu, što je natjeralo i Hezbollah i Iran da najave odmazdu.

Uoči dolaska, Sejourne je u izjavi na platformi X kazao da njegova posjeta ima za cilj "podržati trenutne diplomatske napore ka deeskalaciji u regiji", prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.