DODATNI PAKET

Vašington: Novi paket vojne pomoći Ukrajini od 125 miliona dolara

paket bi mogao uključivati ​​projektile protivzračne odbrane, municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS)...

Pomoć Ukrajini. Ukrinform

FENA

23.8.2024

Vašington bi u petak mogao objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 125 miliona dolara, javila je novinska agencija Associated Press pozivajući se na anonimne izvore.

Kako se navodi u agencijskoj vijesti, paket bi mogao uključivati ​​projektile protivzračne odbrane, municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), protivtenkovsko oružje Javelin, sisteme i opremu za borbu protiv dronove i protivelektroničko ratovanje, kao i artiljerijske granate od 155 milimetara i 105 milimetara.

Koordinator Vijeća nacionalne sigurnosti za strateške komunikacije u Bijeloj kući Džon Kirbi (John Kirby) izjavio je 15. avgusta da Vašington planira osigurati dodatni paket vojne pomoći Ukrajini "u narednim sedmicama".

Prije toga, novine "Politico" javile su, pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem, da je Vašington otvoren za isporuku Ukrajini raketa zrak-zemlja (JASSM), iako još nije donesena konačna odluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.