POJAS GAZE

Ponovo otvorena Hitna pomoć bolnice Al-Shifa

Izraelska vojska srušila je dijelove bolnice prije povlačenja

Ponovo otvorena Hitna pomoć bolnice Al-Shifa. Anadolija

Anadolija

1.9.2024

Hitna služba bolnice Al-Shifa u Pojasu Gaze ponovo je otvorena u nedjelju, javlja Anadolu.

Nakon što su izraelske snage opkolile bolnicu Al-Shifa, najveći zdravstveni kompleks u Pojasu Gaze, srušile su neke njene dijelove i povukle se iz bolnice.

Izraelska vojska je ujutro 18. marta upala u bolnicu Al-Shifa, koja se nalazi na zapadu grada Gaze, gdje se sklonilo više od sedam hiljada bolesnih i raseljenih Palestinaca i opkolila kompleks.

Više od 800 ljudi pritvorile su i ispitale izraelske snage tokom racije, a ubijeno je više od 170 Palestinaca.

Povlačenjem izraelske vojske na tom području su pronađene masovne grobnice sa spaljenim ljudskim leševima.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima u izraelskim napadima od tada je ubijeno više od 40.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a povrijeđeno ih je više od 94.000.

U više od deset mjeseci izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde, koji je naredio obustavu vojnih operacija u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište prije nego što je to područje napadnuto 6. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.