SVIJET

Zelenski na sastanku Ramstein grupe sa saveznicima o upotrebi dalekometnog oružja

Sastanak u Ramsteinu u petak dolazi samo otprilike sedmicu dana nakon jednog od najvećih valova ruskih zračnih napada

Volodimir Zelenski. Fena

FENA

5.9.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjelovat će u petak na sastanku Ramstein grupe država koja isporučuje oružje Ukrajini, javio je njemački časopis Spiegel.

Očekuje se da će se Zelenski zalagati za više isporuka oružja, posebno projektila dugog dometa i protivzračne odbrane, tokom okupljanja ministara odbrane u prostranoj američkoj zračnoj bazi Ramstein u zapadnoj Njemačkoj, javio je Spiegel u četvrtak.

Nakon ruske invazije punog obima na Ukrajinu 2022., Sjedinjene Države okupile su države istomišljenike u Ramsteinu, uspostavljajući grupu od sada pedesetak zemalja koje se redovno sastaju kako bi uskladile zahtjeve Kijeva za oružjem s obećanjima donatora.

Zelenski je pozvao saveznike da pomognu u protivzračnoj odbrani i ukinu ograničenja koja Kijevu zabranjuju korištenje doniranog oružja za dalekometne udare na Rusiju.

Ukrajina dugo apeluje na partnere da joj dopuste ispaljivanje zapadnog oružja na ciljeve daleko u neprijateljskoj teritoriji, a ti su pozivi postali glasniji kako se intenziviraju ruski zračni napadi na ukrajinska energetska postrojenja, ostalu infrastrukturu i stambene zgrade.

Sastanak u Ramsteinu u petak dolazi samo otprilike sedmicu dana nakon jednog od najvećih valova ruskih zračnih napada na Ukrajinu i u jeku straha da bi zapadna vojna pomoć mogla prestati.

Pokušavajući odagnati takve brige, njemački kancelar Olaf Scholz kazao je u srijedu da Berlin neće posustati u svojoj pomoći Ukrajini.

- Njemačka podrška Ukrajini neće prestati. Napravili smo odredbe, sklopili (vojne) dogovore i osigurali finansiranje na vrijeme tako da se Ukrajina može nastaviti u potpunosti oslanjati na nas u budućnosti - izjavio je Scholz, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.