NAKON HAPŠENJA

Ministarstvo zdravlja Gaze: Palestinski ljekar ubijen u izraelskom zatvoru

Ministarstvo je potvrdilo smrt medicinara Hamdana Abu Anabe dok je bio u pritvoru u Izraelu

Zatvor u Izraelu. Anadolija

Anadolija

prije 5 dana

Palestinski ljekar ubijen je u izraelskom zatvoru nakon hapšenja u medicinskom kompleksu u Khan Younisu u južnom Pojasu Gaze, saopštilo je u subotu Ministarstvo zdravlja Gaze, prenosi Anadolu.

Ministarstvo je potvrdilo smrt medicinara Hamdana Abu Anabe dok je bio u pritvoru u Izraelu.

Anaba i njegove kolege uhapšeni su dok su obavljali dužnosti u medicinskom kompleksu Nasser u decembru, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je pozvalo međunarodne grupe i grupe za ljudska prava da istraže sudbinu desetine zdravstvenih radnika koji su bili zatočeni u bolnicama dok su obavljali humanitarne dužnosti.

Više od 885 medicinskih radnika je ubijeno, a 310 privedeno od početka rata u Gazi prošlog oktobra, saopštila je vladin Ured za medije 10. septembra.

Izraelske snage su u decembru prošle godine uhapsile četiri bolničara, uključujući Anabu, dok su se kretali prema sjeveru iz Khan Yunisa kako bi evakuisali ranjene.

Uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Gazu od napada Hamasa prošlog oktobra u kojoj je ubijeno skoro 41.200 Palestinaca.

Izrael se suočava sa optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.