GAZA

Izraelska vojska bombardovala školu: Ubijeno pet Palestinaca, među njima i djeca

Izraelska vojska priznala je bombardovanje škole, tvrdeći da je meta bila "grupa militanata koja djeluje unutar komandno-kontrolnog centra"

Gaza. Anadolija

Anadolija

prije 4 dana

Najmanje pet Palestinaca, uključujući dvoje djece i ženu, ubijeno je, a nekoliko je povrijeđeno u subotu u izraelskom bombaškom napadu na školu u gradu Gazi, u kojoj se nalaze raseljeni, prenosi Anadolu.

"Pet je mučenika, uključujući dvoje djece i jednu ženu, i nekoliko povrijeđenih, od kojih su neki u kritičnom stanju, u izraelskom zračnom napadu na školu mučenika Zeitoun u naselju Zeitoun u jugoistočnom gradu Gaze", rekao je glasnogovornik palestinske civilne odbrane Mahmoud Basal na Telegramu.

Izraelska vojska priznala je bombardovanje škole, tvrdeći da je meta bila "grupa militanata koja djeluje unutar komandno-kontrolnog centra", što je skoro identično tvrdnjama iznesenim nakon svih prethodnih napada na raseljene palestinske kampove i šatore u Gazi.

Izrael je sistematski gađao civilne objekte, uključujući škole, bolnice i bogomolje, tokom ofanzive na Pojas Gaze koja traje skoro godinu.

Prema pravilima ratovanja, gađanje takvih civilnih objekata može predstavljati ratni zločin.

Uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Gazu od napada Hamasa prošlog oktobra.

Više od 41.100 ljudi, uglavnom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 95.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael se suočava sa optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.