RAKETNI NAPADI

Izrael tvrdi da su ubijena trojica zapovjednika Hezbolaha, libanski ministar poručio: "Ovo je pokolj"

Oni nisu borci za koje Izraelci tvrde da jesu, rekao je libanski ministar

Nakon jednog od napada Izraela. AP

N. Aj.

prije 11 sati 36 minuta

Izraelska vojska tvrdi da su u zračnom napadu u kojem je ubijen zapovjednik Ibrahim Kubaisi, visoka osoba u raketnim jedinicama Hezbolaha, također ubijena dva druga zapovjednika militantne skupine.

Izraelske obrambene snage (IDF) ranije su tvrdile da je Kubaisi ubijen u zračnom napadu na stambenu zgradu u južnom Bejrutu, u Libanu.

Kubaisi je zapovijedao raznim raketnim jedinicama Hezbolaha, prema IDF-u. Rečeno je da su "tokom napada na toj lokaciji bili i drugi ključni zapovjednici Hezbolaha".

Govoreći iz Tel Aviva danas navečer, glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da IDF ima za cilj provesti svoju kampanju protiv Hezbolaha što je moguće kraće, ali je jednako tako spreman da potraje duže.

Dodao je da je "nekoliko (izraelskih) vojnika lakše povrijeđeno" u raketnim napadima iz Libana na Izrael. 

Dok se bolnice širom Libana bore s ogromnim brojem žrtava u široko rasprostranjenim izraelskim zračnim napadima jučer i danas, libanski ministar zdravstva rekao je da je ono što se dogodilo u njegovoj zemlji "pokolj".

Firas Abiad je rekao da je "jasno" da su mnoge žrtve napada bili civili, uključujući djecu i žene, koji su u svojim domovima radili "normalne stvari".

- Oni nisu borci za koje Izraelci tvrde da jesu. Znamo to jer su ih naša kola hitne pomoći prebacila u bolnice - rekao je u Bejrutu, baš kad je grad danas poslijepodne ponovo napadnut.

Izrael kaže da cilja na lokacije Hezbolaha, optužujući skupinu koju podržava Iran da skriva oružje i rakete u stambenim kućama i da koristi civile kao živi štit.

- Za razliku od Gaze, naše južne regije su otvorene za medije. Mediji mogu izaći i provjeriti sve ove informacije - rekao je dr. Abiad, govoreći o zabrani koju su izraelske vlasti uvele za ulazak stranih novinara u Gazu, gdje Izrael vodi rat protiv Hamasa, nakon Hamasovih napada na južni Izrael prošlog listopada.

- Mogli su provjeriti jesu li ta područja koja su ciljana doista bila rezidencijalna naselja, zajednice, civili ili druge stvari na koje Izrael polaže pravo - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.