DIRLJIV TRENUTAK

ISIS je oteo kad je imala 11, sad je oslobođena u Gazi: "Hamas me zlostavljao"

Fawzia Amin Sido je za CNN rekla da ju je ISIS oteo kao dijete u avgustu 2014.

Fawzia Amin Sido nakon oslobođenja. Screenshot

Index.hr

prije 4 sata 16 minuta

Izraelska vojska (IDF) objavila je jučer da je spašena 21-godišnja Jezidka koju je Hamas držao zatočenu u Gazi više od desetljeća nakon što ju ISIS oteo u Iraku. IDF kaže da se radilo o "složenoj operaciji" koordiniranoj sa SAD-om i drugim međunarodnim akterima.

Fawzia Amin Sido je za CNN rekla da ju je ISIS oteo kao dijete u avgustu 2014., kada je grupa zauzela grad Sinjar u sjevernom Iraku. ISIS je pogubio jezidske muškarce i dječake i počinio djela seksualnog nasilja i silovanja nad ženama i djevojčicama, među ostalim zločinima.

Sido je rekla da je zatim prokrijumčarena na različite lokacije u nekoliko zemalja tijekom sljedećih nekoliko godina.

“Završili smo u kampu Al-Hol [u Siriji] prije nego što smo prokrijumčareni u Idlib 2019., a odatle smo otišli u Tursku. 2020. godine sredili su mi putovnicu u Turskoj kako bih mogla letjeti iz Istanbula u Hurghadu u Egiptu, a zatim u Gazu”, rekla je.

“Hamas me zlostavljao zbog mog porijekla"

Rekla je za CNN da je godinu dana ostala u Rafi u južnoj Gazi, gdje je život bio "nepodnošljiv", često se selila otkako je u listopadu 2023. izbio rat Izraela i Hamasa do utorka, kada ju je, kako je rekla, spasila jedna nevladina organizacija.

“Hamas me stalno zlostavljao zbog mog jezidskog podrijetla i kontakta s mojom obitelji, čak je otišao toliko daleko da mi je formatirao telefon tijekom svojih istraga”, rekla je.

"U složenoj operaciji koordiniranoj između Izraela, Sjedinjenih Država i drugih međunarodnih aktera, nedavno je spašena u tajnoj misiji iz Pojasa Gaze preko prijelaza Kerem Shalom. Po ulasku u Izrael, nastavila je do Jordana preko Allenby Bridge Crossinga i odande se vratila svojoj obitelji u Irak", priopćio je jučer IDF.

IDF je rekao da je njezin otmičar ubijen, "vjerojatno tijekom IDF-ova napada" u Gazi, što joj je omogućilo da pobjegne u skrovište.

Fawzia nije spomenula napad kada je govorila za CNN. Rekla je samo da ju je u Rafi spasila nevladina organizacija, čijeg se imena nije mogla sjetiti. “Odatle su me američki dužnosnici odveli i pomogli mi vratiti se u Bagdad”, rekla je.

SAD i Irak sarađivali na pronalasku otete djevojke

Sjedinjene Države i Irak potvrdili su da su koordinirano pomogli u evakuaciji djevojke iz Gaze.

"Kontaktirala nas je iračka vlada, koja je upoznata s činjenicom da je pobjegla, da je živa i da se želi vratiti kući svojoj obitelji", rekao je jučer glasnogovornik američke vlade Matthew Miller.

“Vlada Iraka tražila je od nas da učinimo sve što možemo kako bismo je izvukli iz Gaze i vratili kući. Stoga smo tijekom proteklih nekoliko tjedana radili s brojnim našim partnerima u regiji kako bismo je izvukli iz Gaze”, rekao je Miller.

Ministarstvo vanjskih poslova Iraka saopćilo je da je Sido oslobođena nakon više od četiri mjeseca napora iračkih vladinih agencija koje su surađivale s američkim i jordanskim vlastima.

Izraelski diplomat David Saranga objavio je snimku koja prikazuje susret djevojke i članova njene obitelji. Saranga je rekao da je njezin otmičar bio "palestinski član Hamasa-ISIS-a".

“Njezina je priča podsjetnik na brutalnost s kojom se suočavaju jezidska djeca, odvedena bez izbora”, napisao je Saranga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.