OPREČNE TVRDNJE

Procurile informacije o vođi elitne jedinice: Iako se objavila vijest o smrti, sumnja se da je živ

Kani nije viđen u javnosti otkad je Izrael ubio vođu Hezbolaha

Esmail Kani. yemenshabab.net

S. S.

prije 5 sati 37 minuta

Esmail Kani, vođa elitne jedinice Kuds u Iranskoj revolucionarnoj gardi, navodno je živ, ali pod istragom Irana zbog "velikog sigurnosnog proboja”, ekskluzivno javlja Middle East Eye. Sky New Arabia donosi vijest da je Kani pretrpio srčani udar tokom ispitivanja.

Kani nije viđen u javnosti otkad je Izrael ubio vođu Hezbolaha, Hassana Nasralaha, u zračnom napadu krajem septembra. Iranski korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) otvorio je istragu o tome kako je Izrael uspio saznati gdje će Nasralah biti.

Kućni pritvor

Middle East Eye piše da im je deset izvora u Teheranu, Bejrutu i Bagdadu, uključujući izvore bliske Hezbolahu i IRGC-u, reklo da su Kani, jedan od najviših iranskih generala, i njegov tim pritvoreni dok traje istraga.

Opisuju da je u "kućnom pritvoru", dok ga ispituju dužnosnici pod direktnim nadzorom iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hameneija.

Kani je postao šef jedinice Kuds nakon što je SAD ubio prethodnog vođu, Kasema Soleimanija u januaru 2020. godine. Izrael je u posljednja dva mjeseca ubio većinu vojnog vodstva Hezbolaha.

Zbog toga su se stvorile sumnje da su možda i viši iranski zapovjednici kompromitirani. Pojačale su se kad je Nasralahov pretpostavljeni nasljednik, Hašem Safiedine, navodno ubijen u još jednom napadu na tajnu podzemnu bazu Hezbolaha, iako to još nije službeno potvrđeno.

Smatra se da je ubijen na sastanku Hezbolahovog vijeća Šura, koje uključuje najviše čelnike. U roku od nekoliko minuta nakon njegovog dolaska, Izrael je izveo udar nakon kojeg su se srušile četiri stambene zgrade.

Kani je stigao u Liban dva dana nakon ubistva Nasralaha, u pratnji nekoliko zapovjednika IRGC-a "kako bi procijenili situaciju na terenu", rekli su izvori za Middle East Eye.

Također navode da je Kani trebao prisustvovati sastanku vijeća, na poziv Safiedinea, ali se u zadnju minutu izvinio jer neće prisustvovati.

-Izrael je na mjestu održavanja ovog sastanka proveo napad koji je bio jači od onog na Nasralaha. Safiedineova glava bila je ono što se tražilo i niko drugi, smatra izvor blizak Hezbollahu.

Infiltracija u IRGC

Nije jasno gdje je Kani sada, nakon napada na Safiedinea izgubili su kontakt s njim. Pretpostavljalo se da je također ubijen, ali izvori kažu da nije ranjen, niti je bio sa Safiedineom na sastanku. Osam ih tvrdi da je u Teheranu, a ostali da je još uvijek u Bejrutu.

-Iranci imaju ozbiljne sumnje da su se Izraelci infiltrirali u Korpus čuvara islamske revolucije, posebno one koji rade u libanskoj sferi, tako da su svi trenutno pod istragom. Istraga je još uvijek u toku i sve su mogućnosti otvorene, rekao je za Middle East Eye jedan zapovjednik oružane frakcije.

Istraga se navodno usredotočila i na posljednja kretanja brigadnog generala Abasa Nilforušana, zapovjednika IRGC-a koji je bio ubijen zajedno s vođom Hezbolaha.

-Proboj je 100 posto bio iranski i nema nikakve sumnje u vezi s ovim dijelom, rekao je novinarima izvor blizak Hezbolahu.

Dodaje da je ubistvo političkog vođe Hamasa, Ismaila Hanijeha, u Teheranu tokom jula pojačalo sumnje da su iranske snage bile kompromitirane.

-Iranci sada pokušavaju utvrditi opseg proboja i njegov izvor. Proboj je ogroman i prouzročeni gubitci su veći nego što je iko mogao očekivati - zaključuju izvori za Middle East Eye.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.