BIO NA LIJEČENJU

Palestinski zatvorenik Mohammed Munir Musa preminuo u izraelskoj bolnici

U saopštenju se navodi da je Musa, koji je bio dijabetičar, prebačen u bolnicu iz zatvora Ramon, ali nema informacija o tačnom uzroku smrti

Od 7. oktobra 2023. godine, kada je izraelska vojska pokrenula napad na Pojas Gaze, došlo je do porasta pritvora, racija i napada na Palestince. Anadolija

Anadolija

jučer

Palestinski zatvorenik Mohammed Munir Musa preminuo u izraelskoj bolnici gdje je bio hospitaliziran, javlja Anadolu.

U saopštenju Unije zarobljenika i oslobođenih pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) navodi se da je 37-godišnji Musa, otac troje djece, bio u zatočeništvu od 20. aprila 2023. godine.

Kako se navodi, preminuo je u bolnici Soroka gdje je bio na liječenju.

U saopštenju se navodi da je Musa, koji je bio dijabetičar, prebačen u bolnicu iz zatvora Ramon, ali nema informacija o tačnom uzroku smrti.

Unije zarobljenika i oslobođenih Palestinaca traži od međunarodne zajednice da ispuni svoje obaveze i spriječi ovakve postupke.

- Izloženost palestinskih zatočenika gladi i mučenju i medicinski nemar vodeći su uzroci smrti najmanje 40 palestinskih zatočenika koji su umrli nakon 7. oktobra 2023 - navodi se u saopštenju.

Od 7. oktobra 2023. godine, kada je izraelska vojska pokrenula napad na Pojas Gaze, došlo je do porasta pritvora, racija i napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu (Al-Quds).

Broj Palestinaca zatočenih na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu od 7. oktobra 2023. godine premašio je 11.100.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.