"MLIN ZA MESO"

Na putu za Ukrajinu 1.500 sjevernokorejskih specijalaca: Putin gubi 1.200 vojnika dnevno

Indijski i nepalski radnici koji su mislili da idu na posao u Rusiju, Njemačku ili Dubai našli su se u borbi na frontu u Ukrajini

Kim Jong Un i Vladimir Putin. Facebook

A. O. / The Guardian

prije 3 sata 42 minute

Vjeruje se da je oko milion vojnika ubijeno ili ranjeno u ruskom ratu u Ukrajini. 

Pored ogromnog broja ukrajinskih civila i vojske, prosječne ruske žrtve su navodno porasle na novu visinu od više od 1.200 vojnika dnevno u septembru, piše The Guardian

Rusija ima četiri puta više ljudi, ali rat koji njeni vlastiti borci opisuju kao „mlin za meso“ ubrzano smanjuje redove, a korištenje vojnika ima političku cijenu. Prema nekim procjenama, sedam puta više ruskih vojnika je poginulo od invazije nego sovjetskih vojnika u Afganistanu u jednoj deceniji.

Traženje boraca i radnika

Valerij Zalužnji, bivši vrhovni komandant Ukrajine, a sada njen ambasador u Velikoj Britaniji, nedavno je primjetio da je u ratu "jedina stvar koja funkcioniše matematika". Uz sve prednosti Moskve, ona sve više traži u inostranstvu ne samo oružje, opremu i druge resurse, već i borce i radnike za snabdijevanje sukoba.

Zanimljiva potvrda stigla je izjavom južnokorejskih obavještajnih službi da je 1.500 sjevernokorejskih specijalaca na putu za Ukrajinu. Neki pretpostavljaju da je vjerojatnije da će podržati ruske trupe nego da se bore, ne samo s obzirom na komunikacijske i druge poteškoće, ili da su možda tu da uče o ratovanju dronovima. Njihov elitni status je vjerovatno više pokazatelj percipirane političke pouzdanosti nego kako će se koristiti. Pjongjang je već poslao radnike i oružje. Ipak, ovo je značajan korak u vezi. Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky), ukrajinski predsjednik, rekao je da vjeruje da bi moglo biti poslato ukupno 10.000 vojnika.

Pad stanovništva

Rusiji su potrebni autsajderi jer pronatalistička politika nije uspjela zaustaviti pad stanovništva; njena srednja starost je sada 40 godina. Zemlja se dugo oslanjala na radnike migrante da popune prazninu, ali je pandemija smanjila broj. Prošle godine je nedostajalo 4,8 miliona radnika. Možda je milion mladih Rusa otišlo zbog rata, a vojska se takmiči sa fabrikama koje je snabdijevaju.

Centralna Azija je snabdijevala većinu radnika migranata u prošlosti. Ali, nakon terorističkog napada na Krokus Siti Hol (Crocus City Hall) u martu, za koji su osuđeni državljani Tadžikistana, rastuća ksenofobija dovela je do gušenja od strane vlasti i odvratila druge da tamo traže posao. Neke zemlje Centralne Azije također su upozorile svoje građane da će biti kažnjeni zbog borbe za Rusiju.

Plata ili državljanstvo

Rusija sve više gleda dalje. Neki migranti su namamljeni u vojnu službu platom ili obećanjem brzog državljanstva. Drugi su prevareni ili primorani da se pridruže. Indijski i nepalski radnici koji su mislili da idu na posao u Rusiju, Njemačku ili Dubai našli su se u borbi na frontu u Ukrajini. Oko 200 žena je mobilisano iz Ugande, Sijera Leonea i drugih afričkih zemalja da rade na sklapanju dronova za napade u Tatarstanu, pisao je AP ovog mjeseca, gdje su bile izložene hemikalijama.

Dok se Rusija predstavlja kao prijatelj svijetu u razvoju, ona se oslanja na potrošne borce i jeftinu radnu snagu iz osiromašenih zemalja. Pokušaj predsjednika Vladimira Putina da podnese teritoriju u veću Rusiju podupiru se stranim uposlenicima i radnicima. To manje govori o snazi ​​rastućih saveza, koliko god oni bili alarmantni, a više o fundamentalnim domaćim problemima s kojima se njegova zemlja suočila čak i prije nego što je pokrenuo invaziju koja je opustošila Ukrajinu i ubila toliko ruskih građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.