KOMENTAR DANA

Fadilov danak

Umjesto letjelica za gašenje požara, vlada Bakirovog Fadila Novalića častila je tursku televiziju našim novcem

Fadil Novalić. Arhiva

Piše: Danijal Hadžović

21.7.2022

Bosna i Hercegovina, preciznije njen federalni dio, i ove godine gori. Bosna i Hercegovina, preciznije njen federalni dio, i ove godine nema čim da gasi požare. Umjesto toga, i ove kao i prethodnih godina od susjeda prosi da joj svojim kanaderima gase požare. Istim onim susjedima kojima razni vladajući komšići i izetbegovići učestalo prijete da će im, ako ne dignu ruke od BiH... Nešto.

Podsjetimo se kako je još u avgustu prošle godine, pa zatim i u oktobru, iz Novalićeve vlade slavodobitno najavljivano kako se kreće u nabavku dva air tractora i dva helikoptera za gašenje požara.

Prođe otad godina, a od najavljenih aviona i helikoptera nema ni traga ni glasa. Niti ih ko iz Vlade spominje.

Umjesto letjelica, vlada Bakirovog Fadila Novalića imala je druge prioritete. Između ostalog, prošle godine je iz budžeta Vlade FBiH više od tri miliona KM izdvojeno za SDA. Njihov vječiti koalicioni partner HDZ dobio je 2,1 milion KM. Turska radiotelevizija (TRT) dobila je skoro milion KM poreznog novca. Vašeg novca.

Zašto, dok im zemlja gori, građani Federacije BiH finansiraju televiziju koju su državljani Turske obavezni finansirati pretplatom?


Danijal Hadžović. Avaz

Zašto, dok im propada vlastiti javni servis, a njihovi radnici najavljuju obustavu rada zbog neprimanja plaća, Vlada FBiH finansira propagandne ispostave stranih država?

Ne znamo da li je i finansiranje njihove propagande našim novcem, također, dio amaneta koji je ostavljen Erdoanu. I je li ovo finansiranje turske propagande bosanskim parama dogovoreno na kakvom zajedničkom sijelu ili svadbi.

Za to vrijeme – od nabavke injekcija, do požara – nacionalističke vlasti u BiH pokazuju da nisu sposobne, a ni pretjerano zainteresirane ispunjavati svoje osnovne dužnosti – štititi slobodu i sigurnost građana.

Tako vam je to u feudalnim društvima. Budžet postoji za to da bude sredstvo putem kojeg će vladajuće plemstvo zadovoljavati svoje lične potrebe i plaćati danak svojim stranim gospodarima. A vi nemojte zaboraviti da im uredno plaćate porez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.