LIČNOST DANA

Vico Zeljković: Srušena kula

Nemoj, bogati, ti više praviti nikakve “rezove” i “velike promjene”

Zeljković: Snosi odgovornost. N/FS BiH

E. Ć.

13.9.2023

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo je krahirala. Propale su još jedne kvalifikacije, a stvari u i oko reprezentacije se ne mijenjaju. Presipamo iz šupljeg u prazno, pokušavamo analizirati i sagledavati stvari iz raznih uglova, ali na kraju dolazimo na isto – pomaka nema.

Navijači, koji bi krvi dali svakom fudbaleru, sve su više kivni na reprezentaciju, uoči utakmica je atmosfera takva da nemate pojma da BiH uopće igra taj dan. Daleko je to od onog „zlatnog doba“ kada smo danima, ma mjesecima iščekivali utakmice „Zmajeva“. Tada su i dobili taj nadimak, a sada su daleko od toga.

Traži se krivac za ovo stanje. Neki navijači upiru prstom u igrače, neki u selektora Mehu Kodru i njegove prethodnike, a, ipak, treba krenuti od vrha i prvo prstom uprijeti u čelnika Saveza – Vicu Zeljkovića. Već godinama je reprezentacija BiH kao kula od karata. I ne samo reprezentacija već, nažalost, i cijeli bh. fudbal.

Podsjetimo, bugarski trener Ivajlo Petev (Ivaylo) je konačno nešto uradio, napravio neki sistem, osvojio Ligu nacija, a onda je uslijedila njegova smjena. Ili, kako bi iz Saveza rekli, nije smijenjen, nego mu je samo ugovor istekao. Dugo je Savez stajao iza Peteva, a onda je najedanput Bugarin izgubio podršku.

Baš onda kada je osvojio navijače. Zeljković je nakon poraza od Islanda najavio promjene, a navijači se pribojavaju šta bi to uopće moglo značiti i poručuju mu: „Nemoj, bogati, ti više praviti nikakve ’rezove’ i ’velike promjene’!“

Vico Zeljković je rođen 12. novembra 1988. u Bosanskoj Gradišci. Predsjednik N/FSBiH je od 16. marta 2021., a prethodno je bio na čelu Saveza RS. Diplomirao je na Banja Luka Collegeu i stekao zvanje menadžera zaštite na radu i zaštite životne sredine.

Radio je u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, nakon čega je poslovnu karijeru nastavio graditi u privatnom sektoru, piše u biografiji na stranici N/FSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.