LIČNOST DANA

Mič Hamilton: Gvardiolin dostavljač lopti

Dobio priliku i zablistao na velikoj sceni

Hamilton: Nije mogao zamisliti bolji debi. Platforma X

15.12.2023

Fudbal piše najljepše priče, a svoju bajku živi mladi igrač engleskog Mančester sitija Mič Hamilton (Micah).

Ovaj 20-godišnji fudbaler debitirao je za Mančester siti, a bilo mu je potrebno samo 19 minuta da pogodi u Beogradu protiv Crvene zvezde u meču Lige prvaka. I nije ovo klasična priča o talentiranom mladiću koji je prošao škole tog i tog kluba, a onda zablistao na velikoj sceni.

Hamiltonova priča još je bolja. Nakon što je matirao golmana Zvezde Omrija Glazera na društvenim mrežama je postao viralan snimak star šest godina. Na njemu je mladi fudbaler u potpuno drugačijoj ulozi.

Tada je bio sakupljač lopti, a sadašnji trener Sitija Pep Gvardiola (Guardiola) davao mu je instrukcije. Šest godina kasnije Gvardiola mu je ukazao priliku za igru, a on ju je iskoristio na najbolji mogući način.

Hamiltonu se predviđa velika karijera, a, što je za njega i „Građane“ još bitnije, prošao je sve omladinske kategorije Sitija. Klub koji može kupiti kojeg god igrača poželi počeo je proizvoditi vlastite talente. Od Fila Fodena (Phil), Džejdona Sanča (Jadon Sancho), Kola Palmera (Cole), Rika Luisa (Rico Lewis), sve do Miča Hamiltona. Doskora je bio anonimus, a sada je njegova priča obišla fudbalski svijet.

Mič Hamilton je rođen 13. novembra 2003. godine. Po vokaciji je krilni fudbaler, ali može pokrivati i pozicije u veznom redu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.