"AVAZ" NA LICU MJESTA

Svečano otvorena Internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo 2022.

Tema ovogodišnje izložbe nosi naziv "Baščaršija", kazala Baljić

Piše: N. Ćorović

12.8.2022

Internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo 2022. godine, a koju organizira Udruženje umjetnika "Art colony", otvorena je u Gazi Husrev-begovom Hanikahu. Voditeljica projekta Mirsada Baljić kazala je kako će izložba radova nastalih na koloniji biti otvorena 15. avgusta, a ovogodišnja tema nosi naziv „Baščaršija“.

- Zadovoljstvo nam je što će se izložba održati pored svih problema s koronom i opstrukcija. Ove godine imamo manji broj umjetnika, ali zato ih je više iz stranih zemalja. Nažalost, zbog zdravstvenih razloga izložbi neće prisustvovati Fehim Kusković iz Sjeverne Makedonije. Također, u ovoj godini priključila nam se i Alma Suljević - kazala je Baljić.

Tema je slobodna

Pojasnila je koja je tema izložbe te šta umjetnici slikaju ove godine.

- Kada se nađete u jednom prelijepom ambijentu, na otvorenom slikarskom ateljeu, gdje već godinama dolaze umjetnici, uvijek se na prvo mjesto stavljao grad, s posebnim osvrtom na Baščaršiju. Što se tiče umjetnika, tema je slobodna, kao i tehnika - istakla je Baljić.

Prednosti likovnih kolonija

Muhamed Pjevo, inače nastavnik likovnog odgoja, pobrojao je prednosti likovnih kolonija.

- Likovna kolonija umjetnicima pomaže da vide do kojeg su nivoa duhovno došli. Istakao bih sociološko druženje za vrijeme kolonije, interakciju s publikom i razmjenu iskustava s kolegama - rekao je Pjevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.