PREDSTAVA "CAR EDIP"

Predstava Narodnog pozorišta otvorila XXI Međunarodni festival antičke drame "Stobi"

Međunarodni festival antičke drame "Stobi" nastao je s ciljem očuvanja tradicije antičkog pozorišta kroz izvođenje antičkih tekstova i predstava

Detalj iz predstave "Car Edip". NPS

Dž. V.

prije 5 sati 52 minute

Na Velikoj sceni "Petre Prličko" dramska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Car Edip", rađena prema tekstu grčkog dramatičara Sofokla i u režiji Diega de Bree, sinoć je otvorila XXI Međunarodni festival antičke drame "Stobi" u Velesu (Sjeverna Makedonija).

Predstava "Car Edip" oduševila je ljubitelje teatarske umjetnosti, koji su ispunili gledalište i višeminutnim ovacijama ispratili glumačku ekipu. 

Na sceni su se istaknuli Dino Bajrović, Mediha Musliović, Damir Čobo, Izudin Bajrović, Damir Mašić i Emir Fejzić.

Međunarodni festival antičke drame "Stobi" nastao je s ciljem očuvanja tradicije antičkog pozorišta kroz izvođenje antičkih tekstova i predstava. Od 2001. godine, ovaj tradicionalni festival svake godine privlači sve veći broj pozorišnih umjetnika iz cijelog svijeta.

Dramaturgiju potpisuje Džejna Hodžić, dok je kostimska rješenja osmislio Blagoj Micevski.

"Car Edip" je jedna od najznačajnijih antičkih tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e., a pripada ciklusu tebanskih drama koji uključuje i "Edip na Kolonu" i "Antigonu".

Predstava je realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, ostavljajući snažan dojam na sve prisutne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.