REGION

Dr. Kon podsjetio šta je pokazalo masovno testiranje nakon pandemije gripe

Kada je kolektivni imunitet u pitanju, mišljenja su podijeljena

Kon: Testiranje je postojalo i nakon pandemije gripe 2009/2010.. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2020

Kako bi se utvrdilo jesu li građani Srbije stekli kolektivni imunitet na koronavirus i, ako nisu, kakva će biti daljnja strategija dok se ne desi vakcina, ovog mjeseca počinje testiranje koje će obuhvatiti od 7.000 do 10.000 porodica širom Srbije. 

Iako mjere lagano popuštaju i virus je, kako kažu epidemiolozi, u slabljenju, postavlja se pitanje koliko smo postali imuni na koronavirus i šta će se desiti ukoliko se dogodi taj drugi talas, koji se očekuje početkom zime.

Još više brinu činjenice koje iznose epidemiolozi, a to je da je broj zaraženih 10 puta veći od onog broja koji se iščitava iz dana u dan.

Kada je kolektivni imunitet u pitanju, mišljenja su podijeljena - imamo one koji smatraju da smo još daleko od imunizacije, drugi, pak, tvrde da smo na dobrom putu da steknemo takozvani imunitet krda, koji će biti štit ako se virus vrati najesen i uzimu, a sva je prilika da hoće.

Planirano masovno testiranje počet će 4. maja, a epidemiolog Branislav Todorović nedavno je rekao kako ćemo znati jesmo li kolektivno postali imuni tek kada se obavi testiranje na antitijela.


Kon: Svaki četvrti je bio zaražen. Arhiv

Tim povodom, epidemiolog dr. Predrag Kon podsjetio je na svom profilu na Facebooku šta je testiranje pokazalo nakon pandemije gripe 2009/2010. godine. 

- Testiranje je postojalo i nakon pandemije gripe 2009/2010. i dokazalo je da je bilo prokužavanja kod 24 posto populacije. Svaki četvrti je bio zaražen - napisao je Kon.

Ukoliko postoji velika grupa ljudi koja je imuna na virus, u društvu se može stvoriti kolektivni imunitet. Tada je mala vjerovatnoća da će se osoba koja se nalazi u centru te grupe inficirati.

Kada je većina populacije imuna na zaraznu bolest, to pruža indirektnu zaštitu onima koji nisu imuni na bolest. U takvom scenariju, virusu predstavlja veliki problem da se probije kroz kolektivni imunitet i da dođe do osobe koja na njega nije imuna.

Naprimjer, ako je 80 posto populacije imuno na virus, četiri od pet osoba koje imaju kontakt s osobom oboljelom od Covida-19, neće se razboljeti od korone i samim tim se više neće širiti bolest. Na ovaj način, širenje zaraznih bolesti drži se pod kontrolom.

Imunitet na Covid-19 možemo steći ako razvijemo antitijela, a to se može postići samo vakcinacijom ili nakon preležane bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.