PREDSJEDNIK HRVATSKE

Dotakao se i Dodika: Milanović poručio da Ukrajinu ne treba pustiti u NATO

Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Evropske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obaveza, kazao je Milanović

Zoran Milanović. 24sata.hr

E. Ć. / Index.hr

25.2.2022

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti povodom posljednjih dešavanja i rusko-ukrajinske krize. Milanović, koji je posljednjih sedmica bio jako kritičan prema politici NATO-a, rekao je kako Ukrajini nije mjesto u Alijansi, piše "Index".

On je jučer osudio rusku agresiju, rekavši da napade ruskih snaga smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta, te je pozvao Rusiju na prekid vojnih napada, saopćeno je iz njegovog kabineta. 

- Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Evropske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obaveza. Ove sankcije ne mogu zaustaviti rusku vojsku. Nažalost, ne djeluju - rekao je Milanović, te dodao:

- Ukrajinu ne trreba pustiti u NATO. Balitčke države su nešto drugo. Ne vidim da su sad ugrožene. Ako budu, tu smo. Ja sam rekao gdje je granica NATO-a. To ne opravadava rusku agresiju, to je agresija. NATO samit se održava video vezom, to ne ostavlja dojam ozbiljnosti. 



Hrvatska nije u opasnosti

Milanović je rekao da se s Plenkovićem čuo jučer.

- Ja sam postavio tezu o Vijeću za nacionalnu sigurnost. Moj stav je bio da se ne treba žuriti, Hrvatska nije u opasnosti. Kad ne mogu drugačije, napišem otvoreno pismo o važnim stvarima. Hrvatska neće propasti ako pričekamo još koji dan i vidimo što se događa pa onda sazovemo. Meni ne trebaju instrukcije od NATO-a. Premijer i ja smo u kontaktu i to je zasad najvažnije - rekao je.

- Zašto je dva sata nakon našeg razgovora poslao poziv o Vijeću za nacionalnu sigurnost? Mene zanima efekt sankcija na dvije banke u sustavu vlasništva Fortanove. Kakve će to imati posljedice? Za to treba presica ministra finansija. Moja poruka građanima je da je situacija ozbiljna, ali da budu mirni - dodao je Milanović.

Kaže da politika EU prema zemljama zapadnog Balkana, Gruziji ne treba davati perspektiva ulaska u EU. Zapad je više puta obećavao i zavlačio Tiranu, Podgoricu... To su deluzije, poluistine, a te zemlje ili nisu otvorile niti jedno poglavlje ili su nekoliko. Ako ćemo lagati te zemlje, onda je bolje da nikom ništa ne obećajemo - ističe Milanović, prenosi "Index".

Kriteriji moraju biti strogi

- A Gruziju u to uplitati je avanturistički. To je kavkaska država, treba imati dobar status, ali i dobre odnose s Rusijom ma tko tamo bio na vlasti. To je avanturistička politika koja ne donosi ništa dobro. Kriteriji moraju biti strogi. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo za odabrane, ne otvorena vrata - dodaje on.

Milanović kaže da će Hrvatska sa Ukrajincima biti solidarna koliko god mogu. Dotakao se i stanja u regiji.

- Srpsko vodstvo ne zna što bi reklo, oni su kao na žeravici. Beograd igra igru, čekaju kad će Rusi ući u Kijev. Beograd je slab, što će oni napast? Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu? - rekao je Milanović.


Ruski avioni ne mogu preletjeti NATO članice

Milanović je spomenuo i člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

- Dodik? S čime, uz čiju potporu? Pa ruski avioni ne mogu preletjeti NATO članice - rekao je. Oni su se sčučurili i gledaju što se događa. Možda je vrijeme da se Beograd odluči hoće li u EU. Ako Vučić prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova. Oni su sami došli u neogodan, začarani krug.

Milanović je za kraj rekao da dijeli iste stavove s premijerom Plenkovićem, prenosi "Index".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.