NOVI SUKOBI

Plenković najesen uzima Milanoviću vojne ovlasti

Plenković i ministar Banožić u maju su najavili izmjene Zakona o odbrani kojima bi se riješile nedorečenosti pojedinih članova

Zoran Milanović i Andrej Plenković. Pixsell

A. O. / Jutarnji.hr

13.7.2022

Ministarstvo odbrane će uskoro u postupak javne rasprave uputiti prijedlog izmjena tri ključna zakona, koji će, između ostalog, propisati da u miru vojskom komanduje ministar odbrane i da predsjednik države više ne može da penzioniše generale, piše Jutarnji.hr.

Naime, kako navode, riječ je o izmjenama Zakona o odbrani, Zakona o službi u Oružanim snagama i Zakona o pravima iz penzijskog osiguranja vojnih osoba, policijskih službenika i ovlašćenih službenih osoba. Prema informacijama Jutarnjeg, u vladi namjeravaju da ove zakonske izmjene izglasaju tokom jeseni.

Plenković i ministar Banožić u maju su najavili izmjene Zakona o odbrani kojima bi se riješile, kako je tada navedeno, “nedorečenosti pojedinih članova”. 

Ovi prijedlozi izmjena dovest će do novog žestokog obračuna na relaciji predsjednik Republike Zoran Milanović - premijer Andrej Plenković - ministar obrane Mario Banožić.

U članu 70. Zakona o odbrani preciznije bi se definisalo komandovanje i rukovođenje Oružanim snagama i jasno bi bilo navedeno da u miru načelnik Glavnog štaba naredbe i druge odluke prima od ministra odbrane i njemu je odgovoran za njihovo sprovođenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.