ZA SRBIJANSKE MEDIJE

Vučić: Postoje četiri kandidata za premijera, Vlada ću činiti dosta novih članova

Najviše me brine rat u svijetu, plašim se da ćemo imati mnogo teži ratni sukob nego što je ovaj sad, rekao je

Aleksandar Vučić: Srbija ima dovoljno goriva i plina. ANADOLIJA

Avaz.ba

14.7.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoje četiri kandidata za premijera Srbije, a da će veliki dio nove Vlade činiti neki drugi ljudi, u odnosu na njene dosadašnje članove. Vučić je rekao da se o dva od četiri potencijalna kandidata za premijera do sada nije spekulisalo u javnosti.

Kada je riječ o snabdjevenosti energentima, Vučić je sinoć za Televiziju "Pink" rekao da nema razloga za paniku, jer Srbija ima rezerve dizela za 77 dana, a benzina za 65 dana, a dovoljno će biti i plina, ali smatra da će, ako se ne nastavi protok gasa gasovodom "Sjeverni tok", doći do velikog problema.

"Najviše me brine rat"

On je naveo da je Srbija zaustavila izvoz naftnih derivata i da će produžiti tu odluku na još sedam dana. Vučić je istakao da ga najviše brine rat u svijetu, da cijeli zapadni svijet preko Ukrajinaca ratuje protiv Rusa, i da je to gotovo svjetski sukob.

- Najviše me brine rat u svijetu. Plašim se da ćemo imati mnogo teži ratni sukob nego što je ovaj sad. Nadam se da ga neće biti na Balkanu. Daćemo sve od sebe da sačuvamo srpski narod i Srbiju, ali i sve druge narode. Da u miru gradimo budućnost - rekao je Vučić.

Kada je u pitanju situacija na Kosovu, Vučić je ponovio da se "Albanci spremaju za akciju protiv Srba", ali da će on učiniti sve da se sačuva mir.

Nije pozvan na novu rundu pregovora

O pregovorima Beograda i Prištine, Vučić je rekao da ga niko nije zvao na novu rundu, da on i ne vidi veliki smisao tih pregovora, ali da će se delegacija Srbije uvijek odazvati. Vučić je najavio da će Vlada usvojiti odluku da se vantjelesna oplodnja o trošku države prihvata za žene do 45. godine, a ne, kao do sada, do 43. godine i napomenuo da se radi o milionaskim troškovima, ali da je to važno za državu.

On je napomenuo i da će prosječna plata u Srbiji do kraja godine ići i do 750 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.