PREMIJER KOSOVA

Kurti: Neophodno je ispraviti grešku Žozepa Borelja

Mislim da nismo u vremenu kada treba da govorimo o novim odlaganjima, treba da govorimo o maksimalnom intenzitetu da u roku od 48 sati imamo dogovor kako smo ciljali u Briselu, a ne da se ograničavamo na stvari kao što je pitanje tablica

Albin Kurti: Nije vrijeme da se priča o daljim odlaganjima. FACEBOOK

S. S.

22.11.2022

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas u Prizrenu da je neophodno ispraviti grešku visokog predstavnika Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Žozepa Borelja koji je na jučerašnjim sastancima odustao od razgovora za sporazum između Kosova i Srbije i usredsredio se samo na registarske tablice.

- Nije vrijeme da se priča o daljim odlaganjima. Optimisti smo i vjerujem da je potrebno ispraviti Boreljovu grešku. Velika je greška napustiti razgovor o normalizaciji odnosa i da lideri razgovaraju i dogovaraju se o tablicama, za šta nismo odgovorni ni ja na Kosovu ni on u Beogradu - rekao je Kurti.

"Nakon zadnjeg sastanka nisam komunicirao s Boreljom"

Kazao je da nije dovoljno dogovoriti se samo o registarskim tablicama i dodao da se tokom sastanka u ponedjeljak saglasio da se suspenduje kazna za vozila sa srpskim registarskim tablicama za gradove na Kosovu kako bi se pronašlo rješenje za punu normalizaciju odnosa.

- Od završetka posljednjeg sastanka u okviru osmosatnih razgovora koje smo imali jučer, nisam komunicirao sa Žozepom Boreljom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-njemačkog, odnosno prijedloga EU, rekavši da imamo sporazum o registarskim tablicama. Nije dovoljno da se dogovorimo o registarskim tablicama, iako se slažem da drugu fazu treba obustaviti u potrazi za rješenjem oko pune normalizacije odnosa do marta 2023. - kazao je on.

Kurti je kazao da se Srbija obavezala da neće više izdavati one tablice iz vremena Miloševića.

SAD-u potrebno 48 sati

Rekao je da je optimista u pogledu rješenja u vezi sa registarskim tablicama u roku od 48 sati, ističući da američki ambasador na Kosovu daje sve od sebe u razgovoru sa Briselom:

- Sada je SAD potrebno još 48 sati kako bi se jučerašnje približavanje danas ili sutra pretvorilo u dogovor. Daju sve od sebe. Mislim da nismo u vremenu kada treba da govorimo o novim odlaganjima, treba da govorimo o maksimalnom intenzitetu da u roku od 48 sati imamo dogovor kako smo ciljali u Briselu, a ne da se ograničavamo na stvari kao što je pitanje tablica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.